Σε καταρχήν συμφωνία για μείωση στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ποσοστό ανάλογο με τις μειώσεις ή καταργήσεις των κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια κατέληξαν οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, σε συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο.

Ο κ. Διαμαντίδης ανέφερε ότι τα εισιτήρια πλέον θα είναι φθηνότερα στο ποσοστό που θα μειωθούν οι κρατήσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν σήμερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια:

«Η κυβέρνηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον των πολιτών θα προχωρήσει αμέσως στην κατάργηση όλων αυτών των φόρων, ενώ οι εταιρείες από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν ότι δεν θα καρπωθούν αυτή τη μείωση με ενδεχόμενες αυξήσεις στα εισιτήρια ώστε φέτος όλοι οι πολίτες να ταξιδέψουν στα νησιά μας με μειωμένες τιμές» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός.

Οι δύο πλευρές, ανέφερε ο υπουργός, συμφώνησαν στη μείωση των τιμών των εισιτηρίων σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. «Θέλω να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς εταίρους που έδειξαν συναντίληψη σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας αφού κοινός στόχος όλων μας είναι η βελτίωση, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αύξηση του τουρισμού μας» είπε ο Γ.Διαμαντίδης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΕΝ επί θεμάτων ακτοπλοΐας, Μιχάλης Σακέλης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ακτοπλοΐα αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να λάβουμε μέτρα, προκειμένου να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίας μας προς τα νησιά».

Υποστήριξε ότι από τις συνομιλίες που έγιναν ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε μείωση κάποιων κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια, τα οποία αυτή τη στιγμή επιβαρύνονται έως 40%.

Με δεδομένες τις σημερινές τιμές του πετρελαίου, ο κ. Σακέλης δήλωσε ότι ο ΣΕΕΝ είναι διατεθειμένος να μειώσει την ονομαστική τιμή των εισιτηρίων ισόποσα με την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων.

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της κρίσης στον αραβικό κόσμο. Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα ρήτρας καυσίμων, ο κ. Σακέλης τόνισε ότι αν γίνει αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί.

«Εμείς ουσιαστικά ζητάμε κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων γιατί τις θεωρούμε μη ανταποδοτικές» είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΝ, «αλλά περιμένουμε τον υπουργό να πάρει τις τελικές του αποφάσεις».

Ο κ. Σακέλης ανέφερε, επίσης, ότι τα λιμενικά τέλη είναι μη ανταποδοτικά, καθώς δεν επενδύονται στα περισσότερα λιμάνια, ενώ για το ΦΠΑ ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση στα επίπεδα των τουριστικών υπηρεσιών στα νησιά.

Το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων είχε σύσκεψη και με τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ). Ο πρόεδρός της, Απόστολος Βεντούρης, αναφέροντας πως η συνολική μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων θα κυμαίνεται μεταξύ 10% με 12%, χαρακτήρισε πολύ θετικό το μέτρο, λέγοντας πως άμεσα θα μειωθεί και η τιμή του εισιτηρίου στον επιβάτη.

«Έχουν αρχίσει να μας ακούν αλλά βέβαια η ακτοπλοΐα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χρειάζονται μέτρα, γρήγορα και θεσμικά» είπε ο πρόεδρος της ΕΕΝ.

Σχετικά με την τιμή του πετρελαίου, ο Απ.Βεντούρης ανέφερε πως η Ένωση έχει κάνει μια εισήγηση πολλών μέτρων στο υπουργείο «μερικά εκ των οποίων είναι θεσμικά και δεν έχουν κόστος για το κράτος».

«Ανάλογα το τι θα πράξουν πάνω στα θεσμικά αυτά θέματα ανάλογη θα είναι και η στάση των εταιρειών», πρόσθεσε ο κ.Βεντούρης.

Όσον αφορά τα ποια τέλη μειώνονται ή καταργούνται, ο πρόεδρος της ΕΕΝ ανέφερε πως πρόκειται για τα λεμβουχικά και τα αχθοφορικά, το ΚΑΕΟ ενώ δήλωσε πως θα υπάρξει και μείωση των λιμενικών τελών.

in.gr