Αύξηση 1,1 δισ. σημείωσαν τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Έτσι το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους ανήλθε σε 7,284 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο -αν υπολογιστούν και τα χρέη πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2012- ανήλθε σε 60,65 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ηλεκτρονικά μηνύματα, προειδοποιήσεις και κατασχέσεις. 
Από τις αρχές του έτους έχει αποστείλει 447.615 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν κάνει 20.263 τηλεφωνήματα σε οφειλέτες, ενώ σε 81.582 περιπτώσεις έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Στο διάστημα αυτό έχουν εισπραχθεί στα ταμεία της εφορίας 2,447 δισ. ευρώ από την ρύθμιση χρεών οφειλετών που ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις του υπουργείου.
Την ίδια στιγμή, υστέρηση παρουσιάζεται στην επίτευξη στόχων που αφορούν τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί ως το τέλος του έτους.
Έτσι στους τακτικούς ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων με βάση τους στόχους, θα πρέπει να γίνουν 596 τέτοιοι έλεγχοι ως το τέλος του έτους και να εισπραχθεί το 75% των βεβαιωμένων φόρων. Ωστόσο, ως το τέλος Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί 211 τέτοιοι έλεγχοι με το ποσοστό των εισπραχθέντων έναντι των βεβαιωθέντων φόρων να περιορίζεται σε 46,1%.
Σε ότι αφορά τις δηλώσεις ΦΠΑ τον Οκτώβριο σε σύνολο 109.039 υπόχρεων δεν υπέβαλαν δήλωση οι 25.918, δηλαδή περίπου το 25%.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook