Αλήθεια, τι είναι το Μπότοξ; Τόσα και τόσα έχουν γραφεί γι αυτό, γιατί να διαβάσετε άλλο ένα άρθρο;

Μα, γιατί αν ρωτήσεις τις φίλες σου θα σου πουν αυτό που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

«Βγάζει τις ρυτίδες,… αλλά δεν το κάνω, γιατί κάνει ανέκφραστο πρόσωπο λένε..ή είναι νωρίς ακόμα.» Υπαρχουν λοιπόν μύθοι και αλήθειες, και ας μιλήσουμε γι αυτές.

Αληθεια 1:

Το Μπότοξ βελτιώνει την επικοινωνία και τα μηνύματα, δεν είναι μόνο η θεραπεία των ρυτίδων. Θα ήμουν πιο ικανοποιημένος αν η νοοτροπία άλλαζε, και οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες το θεωρούσαν ως τροποποιητή της επικοινωνίας μας με τους άλλους, τον τρόπο που βελτιώνουμε τα μηνύματα που περνάμε στον άλλον συνειδητά και υποσυνείδητα και να γιατί…

Παρατηρήστε τα τέσσερα πρόσωπα που φαίνονται παρακάτω. Παρατηρήστε οτι όλα τα πρόσωπα έχουν το ίδιο σχήμα και το ίδιο χαμόγελο. Η μοναδική διαφορά ανάμεσα στα πρόσωπα είναι η θέση των φρυδιών, που καθορίζει και το μήνυμα που θα σταλεί στους άλλους.

\"alt\"

Βλέπουμε ότι:

• Χαμηλά, πεσμένα, επίπεδα φρύδια, υποδηλώνουν κούραση.
• Φρύδια που είναι πεσμένα στην έξω πλευρά τους, υποδηλώνουν λύπη.
• Φρύδια πεσμένα στην έσω πλευρά τους υποδηλώνουν θυμό.
• Φρύδια σε ψηλότερη θέση υποδηλώνουν χαρά και θετική ενέργεια.

Το σχήμα των φρυδιών επηρεάζει την συνολική έκφραση του προσώπου και μεταδίδει συγκεκριμένα μηνύματα στους άλλους ανθρώπους. Επίσης μπορεί κάποια γυναίκα να είναι γλυκιά και να «αδικείται» από τις κάθετες ρυτίδες μεταξύ των φρυδιών, που επίσης μεταφέρουν ένα μήνυμα θυμού.

Τα φρύδια βρίσκονται στο επίπεδο του οφθαλμικού κόγχου. H θέση των φρυδιών ελέγχεται από μύες. Με το Μπότοξ (Botox / Dysport είναι οι 2 ονομασίες της ίδιας ουσίας) μπορούμε να αλλάξουμε την κλίση των φρυδιών βάζοντάς το πχ σε οφθαλμικούς μύες. Ετσι μπορoύμε να βελτιώσουμε τα μηνύματα, την έκφραση και τις ρυτίδες.

Αλήθεια 2:

H ιστορία του Botox. Το Botox ανακαλύφθηκε από Oφθαλμίατρο, με το όνομα Alan Scott, κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής το 1972 προσπαθώντας να θεραπεύσει το στραβισμό.

Ανακάλυψε λοιπόν ότι εγχύοντας Botox σε μυς που είχαν υπερβολική σύσπαση, μπορούσε να τους χαλαρώσει και να αντιμετωπιστεί ο στραβισμός. Μία άλλη Oφθαλμίατρος, η Jean Carruthers παρατήρησε ότι οι ρυτίδες στην περιοχή γύρω από τα μάτια ελαττώνονταν, όταν χρησιμοποιούσε το Botox για να αντιμετωπίσει τα λεγόμενα «τικ» των ματιών, το υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων (βλεφαρόσπασμος).

Μετά από αυτή την ανακάλυψη από τους Oφθαλμιάτρους έγινε μία επανάσταση στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και στην ανανέωση της περιοχής ματιών-προσώπου. Μία νέα εποχή είχε ξεκινήσει.

Αλήθεια 3: Το μπότοξ κάνει κάνει «ανέκφραστα πρόσωπα»;

Μόνο εάν εγχυθεί υπερβολική δόση του Μπότοξ στο μέτωπο μπορεί να προκληθεί ακινησία στο μέτωπο που δεν κινείται, δηλαδή ένα ανέκφραστο πρόσωπο. Με τη σωστή τεχνική και με κατάλληλη δόση στα σωστά σημεία θα έχουμε ένα μέτωπο και πρόσωπο με εκφραστικότητα, που θα διατηρεί την ελαστικότητά του.

Αλήθεια 4: Το μπότοξ «παραμορφώνει»;

Δείτε ένα νεανικό χαμόγελο, σας φαίνεται ψεύτικο; Το νεανικό πρόσωπο συνήθως δεν έχει ρυτίδες στην έξω ωνία των ματιών ή ανάμεσα στα μάτια – μεσόφρυο. Οι εκφράσεις δεν στρεβλώνονται, παρά μόνον εαν μπεί υπερβολική δόση ή δόση σε λάθος σημείο. Οι ασθενείς που θέλουν να δείχνουν 10 χρόνια νεότεροι καλό είναι να απευθύνονται στον ειδικό και έμπειρο ιατρό.

Αλήθεια 5: Το Botox/Dysport λοιπόν είναι για να βγάζει όλες τις ρυτίδες;

Ειναι εν μέρει Πραγματικότητα, ..και εν μέρει Μύθος!!

• Βγάζει τις ρυτίδες κυρίως γύρω από τα μάτια.
• Βγάζει τις δυναμικές ρυτίδες, οι οποίες εμφανίζονται όταν εκφραζόμαστε.
• Για τις στατικές ρυτίδες, που τις παρατηρούμε ακόμα κι όταν δεν κάνουμε κάποια έκφραση, όπως πχ στο μεσόφρυο δεν φθάνει μόνο το μπότοξ, αλλά θα χρειασθεί και υαλουρονικό, που θα τις απαλύνει ακόμα περισσότερο.
• Επίσης υπάρχουν κάποιες ρυτίδες, που είναι κάθετες, πχ βλέπε μέτωπο Πάγκαλου, οι λεγόμενες ρυτίδες του μαξιλάριού, που δεν βγαίνουν με το μπότοξ, αλλά με άλλους τρόπους.

Αλήθεια 6: Υπάρχει εξάρτηση από το μπότοξ;

Η επιθυμία το αν είναι σωστό να αρέσει κάποιος είναι ενα φιλοσοφικό ερώτημα, δεν ειναι ιατρικό πρόβλημα, και τελικά δεν υπάρχει εξάρτηση.

Αλήθεια 7: Είναι τοξικό το Μπότοξ;

Επειδή η συγκέντρωση είναι πολυ μικρή, η έγχυση του μπότοξ σε ένα μυ είναι αδύνατον να διασκορπισθεί εκτός της περιοχής που εγχυεται, να κυκλοφορησει στο σωμα και να εχει τοξικη αντιδραση.

Αυτο λένε οι μελέτες και η εμπειρια τα τελευταια 30 χρόνια που εφαρμοζεται το μποτοξ. Ακομα και η ασπιρίνη ή τα αντιβιοτικά στη συνήθη δόση μπορεί να έχουν δυνητικά κάποια βλαπτική επιδραση, σε αντίθεση με το μποτοξ που στη συνήθη του δόση δεν έχει τοξική δραση.

Αλήθεια 8: Στην πραγματικότητα, το Μπότοξ είναι η μοναδική θεραπεία που μπορεί να απαλύνει τις δυναμικές ρυτίδες και έχει εγκριθεί απο τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Διαρκεί 10 λεπτά και μέσα σε λίγες ημέρες υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στις ρυτίδες που διαρκεί από 4 -6 μήνες.

Αλήθεια 9: Θα πρέπει να εισαι πάνω απο 30 για να κάνεις Μπότοξ;

Νεαρά άτομα σε μικρότερες ηλικίες των 30 μπορεί να έχουν ρυτίδες είτε επειδή κλείνουν τα μάτια τους για να δουν καλύτερα (η λέξη «μυωπία» βγαίνει από τη λέξη μύω+οψ, που σημαίνει κλείνω ελαφρώς τα μάτια, σφίγγοντας λίγο τα βλέφαρα για να δούν καλύτερα).

Μπορεί να έχουν πρώιμες ρυτίδες επειδή είναι έντονος ο ήλιος και τους κάνει φωτοφοβία, οπότε και πάλι σφίγγουν τα βλέφαρά τους, ή μπορεί να έχουν ξηροφθαλμία από το κομπιούτερ και να εχουν ερεθιστεί τα μάτια τους.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να δούμε μία 23χρονη και να έχει ρυτίδες. Ατομα που ζουν σε περιοχές όπως η Αθήνα ή το Λος Αντζελες που έχουν έντονο ήλιο, που έχουν μυωπία, αστιγματισμό ή υπερμετρωπία και κάνουν πολλές ώρες κομπιούτερ ή και καπνίζουν μπορεί να εμφανίσουν πιο πρώιμα και πιο έντονα ρυτίδες.

Μια ρυτίδα είναι πιο εύκολο να την απαλύνεις στην αρχή της, παρά αν εχει γίνει βαθιά χαρακιά. Η λύση επομένως είναι αντιμετώπιση των αιτίων μαζί με το Μπότοξ.

Το υαλουρονικό

Το υαλουρονικό είναι μία ουσία, η οποία μοιάζει με ζελ, η οποία εγχύεται με σκοπό:

• να γεμίσει τις στατικές ρυτίδες (αυτές που υπάρχουν ακόμα και όταν δεν εκφραζόμαστε),
• να ξαναγεμίσει ένα βλέφαρο που έχει αδειάσει με ττην ηλικία,
• να γεμίσει τον κόγχο (κοιλότητα που φιλοξενείται ο οφθαλμός) όταν υπάρχουν βαθουλωτά μάτια ή έχει ατροφήσει ο οφθαλμός.

Είναι πολύ ασφαλές αφού χρησιμοποιείται πολλά χρόνια από χειρουργούς οφθαλμίατρους στην χειρουργική του οφθαλμού ή στην επιφάνεια του οθαλμού γαι την Ξηροφθαλμία.

Δεν παρουσιάζει τα προβλήματα που έχουν το κολλαγόνο ή η σιλικόνη.

Σε περίπτωση που γίνουν ασυμμετρίες ή έχει μπεί πιο επιφανειακά μπορεί να διαλυθεί με μία ουσία σε λίγα λεπτά, άρα εξαλείφεται ακόμα και η παραμικρή ανασφάλεια των ασθενών. Τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα.

Εντυπωσιακή είναι η αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων με το υαλουρονικό, αφού το βάζουμε στην αύλακα των δακρύων, γαι να αντιμετώπισθούν οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι.

Όλοι χάνουμε όγκο στο πρόσωπο καθώς και ελαστικότητα και σφριγηλότητα στο δέρμα. Το υαλουρονικό μόνο του ή μαζί με το Μπότοξ ξαναδίνει τον όγκο και την σφριγηλότητα και εξαλείφει τις αντιθέσεις.

Αν δείτε στους πίνακες του Caravaggio τα πρόσωπα έχουν αντιθέσεις και φαίνονται οι φωτοσκιάσεις. Οταν ξαναγεμίσουμε τις λακούβες στα βλέφαρα στο πρόσωπο γλυκαίνουμε και τις μορφές.

Το Υαλουρονικό και το Μπότοξ είναι σαν το άγγιγμα του καλλιτέχνη σε έναν πίνακα. Επιβραδύνουμε το πέρασμα της ηλικίας και γυρίζουμε το ρολόι του χρόνου πίσω.

Το Μπότοξ αντιμετωπίζει τις ρυτίδες, αλλά κυρίως βελτιώνει την επικοινωνία με τους άλλους και τα μηνύματα. Τα μάτια μας ως έκφραση και επικοινωνία αξίζουν το καλύτερο.

eye-lid.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook