Να γκρεμίσει τις νομοθετικές διατάξεις που βάζουν περιορισμούς στη διακίνηση των προϊόντων σε τέσσερις μεγάλους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα κρατούν ψηλά την ακρίβεια σε καιρό ύφεσης συστήνει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προτείνει 329 αλλαγές στον τρόπο διοχέτευσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Η μελέτη του Ανχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ κόστισε 900.000 ευρώ, ωστόσο τα οφέλη από την άρση μόλις 66 αναχρονιστικών διατάξεων από τις 329, θα έχουν ως αποτέλεσμα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως από το κράτος, αναφέρει το Εθνος.

Οι αλλαγές που προτείνονται, είναι κυρίως σε 10 κλάδους και προϊόντα της οικονομίας, με τον ΟΟΣΑ να στοχέυει στην πτώση των τιμών και το άνοιγμα του ανταγωνισμού και είναι οι ακόλουθες:

Αρση περιορισμών στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του, τονίζει ότι η Ελλάδα πουλά ακριβότερο γάλα σε σχέση με την ΕΕ κατά 34%, ενώ παράλληλα έχει την δεύτερη υψηλότερη τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα με τιμή στα 0,38 ευρώ ανά λίτρο, όταν στην ΕΕ είναι 0,2 7 ευρώ.

Παράλληλα, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει ορίσει ως φρέσκο το παστεριωμένο γάλα με υποχρεωτική διάρκεια ζωής τις 5 ημέρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας να μην πωλούν το προϊόν τους στη Νότια Ελλάδα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε την άρση του περιορισμού των 5 ημερών, δίνοντας στις επιχειρήσεις την δυνατότητα προσδιορισμού του προϊόντος τους (π.χ γάλα 2 ημερών, γάλα 3 ημερών κτλ.)

Το ετήσιο όφελος θα είναι 33 εκατ. ευρώ με αποκλιμάκωση τιμών.

Το ψωμί θα πωλείται με τη ζυγαριά

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, απευθύνονται και στην αγορά του ψωμιού και αφορούν την απελευθέρωση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα και προβλέπουν συγκεκριμένα βάρη για τον άρτο και τα αρτοσκευάσματα από 250, 350, 500, 750, 1.000, 1.500 έως και 2.000 γρ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρτοσκευασμάτων παρασκευάζεται σε βάρος 350 γρ. και πωλείται σε τιμές από 0,60 έως και 0,80 ευρώ.

Μάλιστα οι καταναλωτές στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν εάν στην τιμή των 0,80 ευρώ.

Με την κατάργηση των υποχρεωτικών βαρών ο κάθε αρτοποιός θα μπορεί να παράγει και να διαθέτει προϊόντα σε όποιο βάρος θέλει.

Ετσι θα μπορεί και ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές, ενώ το εύρος των τιμών θα είναι μεγαλύτερο και θα καθορίζεται ανάλογα με το βάρος του προϊόντος.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των απορρυπαντικών αναμένεται να καταργήσει την υποχρεωτική ενημέρωση του Γενικού Χημείου του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό, με τις επιχειρήσεις να πληρώνουν 125 ευρώ για κάθε φάκελο, ποσό που εν τέλει επιβαρύνει τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατάργηση των δεσμεύσεων που σήμερα υπάρχουν με παράλληλη αυτοδέσμευση για τις επιχειρήσεις να πληρούν τους όρους που θέτει η νομοθεσία για την καταλληλότητα των προϊόντων τους θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.

Θα πωλούνται φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με το Εθνος, ο ΟΟΣΑ πρότεινε την απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα και την πώληση τους στα σούπερ μάρκετ, κάτι που εκτιμάται πως θα φέρει αύξηση του ανταγωνισμού.

Η απελευθέρωση της πώλησης και εκτός φαρμακείων εκτιμάται ότι θα φέρει μείωση των τιμών λόγω ανταγωνισμού στα περιθώρια κέρδους.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους είναι αντίθετοι στην πώληση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη οι φαρμακοβιομήχανοι είναι θετική σε μία τέτοια εξέλιξη καθώς θα οδηγήσει σε είσοδο στην αγορά καινοτόμων φαρμάκων ευρείας χρήσης και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή.

Ρούχα- παπούτσια: Ελεύθερες εκπτώσεις και προσφορές

Την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων και των προσφορών στα είδη ένδυσης και υπόδησης πρότεινε ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του, επικαλούμενος παραδείγματα άλλων χωρών όπου δεν καθορίζονται ημερομηνίες, αλλά συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ενώ παράλληλα εντοπίζει στην ελληνική αγορά ως βασικό εμπόδιο την απαγόρευση των εκπτώσεων από τα καταστήματα stock και outlet αλλά και την απαγόρευση που υπάρχει στις διαφημίσεις προσφορών σε συγκεκριμένες περιόδους.

Με τις αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα, εκτιμάται ότι θα αποκομισθούν οφέλη ύψους 640 εκατ. ευρώ ετησίως.

Βιβλία: Αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης

Αλλη μια στρέβλωση που εντόπισε ο ΟΟΣΑ, είναι στον τρόπο τιμολόγησης και ιδίως σε αυτόν της παροχής εκπτώσεων στα βιβλία, καθώς ο Οργανισμός προτείνει να καταργηθεί ο καθορισμός των τιμών λιανικής πώλησης από τους εκδότες, αλλά και η απαγόρευση των εκπτώσεων πάνω από 10% για δύο χρόνια που ισχύει στους λιανοπωλητές

Ξενοδοχεία: Ανοίγει ο δρόμος για νέες μονάδες

Περαιτέρω ανάπτυξη μπορεί να γίνει και στον τουρισμό, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ ο οποίος προτείνει να καταργηθούν νομοθετικές διατάξεις που εν επιτρέπουν να κατασκευαστούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, λόγω των χωροταξικών περιορισμών που ισχύουν στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα ξενοδοχεία, χαμηλότερο ανταγωνισμό και υψηλότερες χρεώσεις, με τον ΟΟΣΑ να τονίζει ότι μπορεί να αποκομισθούν κέρδη τουλάχιστον 2,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τσιμέντο: Η αδειοδότηση υπό νέο πρίσμα

Οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των τσιμεντοβιομηχανιών, ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου. Χαρακτηριστικά, η μελέτη του ΟΟΣΑ τονίζει πως υπάρχει υποχρέωση για τις τσιμεντοβιομηχανίες να διαθέτουν σιλό για την αποθήκευση του τσιμέντου, με χωρητικότητα τουλάχιστον 500 κιλών, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της επένδυσης και άρα των τιμών πώλησης του προϊόντος.

Κρουαζιερόπλοια: Εμπόδιο η επιστροφή στο λιμάνι

65 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο ΟΟΣΑ ότι μπορεί να είναι το όφελος από την άρση των εμποδίων στις κρουαζιέρες, με τον Γκουρία να τονίζει ότι η υποχρέωση επιστροφή του κρουαζιερόπλοιου στο ίδιο λιμάνι, έχεις ως αποτέλεσμα μεγάλο κόστος και αποτρέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλη υπέρ τρίτων: Οφελος 1,8 δισ. ευρώ από την κατάργηση

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ΟΟΣΑ και στην κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν πολλούς από τους προαναφερόμενους κλάδους και συγκεκριμένα των καταναλωτικών προϊόντων, με τον Οργανισμό να υπολογίζει οφέλη 1,8 δισ. ευρώ.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook