«Η ανακάλυψη των 35 τάφων έγινε από ομάδα ανθρώπων που πέρασαν από το βουνό Ελ Τίγκρε στην περιοχή Γιαζάν της επαρχίας Μπονγκάρα», δήλωσε ο Μάνουέλ Καμπάνιας περιφερειακός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού.

Η ανακάλυψη έγινε τον περασμένο Ιούλιο «αλλά δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι τώρα για να αποφευχθεί η πιθανότητα οι τάφοι να λεηλατηθούν», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή, οι τάφοι περιείχαν «δέσμες από ταριχευμένες μούμιες που παρέμειναν σε πολύ καλή κατάσταση».

Από την προκαταρκτική έρευνα εικάζεται ότι οι τάφοι είναι μελών της υψηλής ιεραρχίας των Τσατσαπόγιας, ενός πολιτισμού του οποίου το όνομα σημαίνει «πολεμιστές του σύννεφου» και ο οποίος κατακτήθηκε από τους Ίνκας.

Ο πολιτισμός αυτός έτρεφε μεγάλο σεβασμό για τους νεκρούς του, οι οποίοι θάβονταν σε σαρκοφάγους σε ατομικά ή σε ομαδικά μαυσωλεία. Οι τάφοι χτίζονταν σε φυσικά σπήλαια ή σκάβονταν σε απρόσιτους κάθετους βράχους. Οι Τσατσαπόγιας άφησαν πολλά «ίχνη», με πιο γνωστό το μεγάλο φρούριο Κουελάπ, ένα αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα από πέτρα που βρίσκεται στην κορυφή του Σέρο Μπαρέτα σε υψόμετρο 3.000 μέτρων.

protothema.gr