Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης έστειλε επιστολή, σήμερα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στον απόηχο της τραγωδίας στη Ρόδο,  προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με θέμα: « Αντιπλημμυρική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» στην οποία ζητά χρηματοδότηση για την υλοποίηση αναγκαίων έργων για  να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η αντιπλημμυρική προστασία του Νομού.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης, τα Χανιά διασχίζονται από μεγάλο αριθμό ρεμάτων και χειμάρρων, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση έκτακτων καιρικών συνθηκών, να \” κινδυνεύουν όχι μόνο περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές\”.

Από επιτόπιες αυτοψίες έχει διαπιστωθεί, ότι η κοίτη των υπαρχόντων χειμάρρων και ρεμάτων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καλυμμένη με αυτοφυή βλάστηση, φερτά υλικά ακόμα και μπάζα από ανθρώπινες παρεμβάσεις και εμποδίζεται η ομαλή ροη των υδάτων.

Η χρηματοδότηση από το Υπουργείο είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των άκρως αναγκαίων έργων για καθαρισμούς χειμάρρων και ρεμάτων ώστε \”να να υποδεχτούμε το χειμώνα χωρίς καταστροφές και θύματα\” καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Κ. Υπουργέ,

Κατά την 27/11/13 έκτατη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων, με πρότασή μου, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Χανίων, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία και συγκεκριμένα τον καθαρισμό χειμάρρων και ρεμάτων για την αντιμετώπιση κινδύνων από έντονα καιρικά φαινόμενα , διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

• Το μεγαλύτερο μέρος του Ν. Χανίων είναι ορεινό και διασχίζεται από ένα μεγάλο αριθμό ρεμάτων και χειμάρρων, με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, το ύψος των όποιων στο Νομό μας είναι το υψηλότερο στη Κρήτη, να κινδυνεύουν όχι μόνο περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές.

• Το θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει τις αρμοδιότητες της «Αστυνόμευσης ρεμάτων και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων», όπως διαπιστώνεται και από εσάς σε σχετικές εγκύκλιους, είναι ασαφές με αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερείας , Δήμων και Δασαρχείου και απαιτείται ρητός καθορισμός αυτών, στα πλαίσια ενός Ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τα ρέματα.

• Από επιτόπιες αυτοψίες έχει διαπιστωθεί, ότι η κοίτη των υπαρχόντων χειμάρρων και ρεμάτων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καλυμμένη με αυτοφυή βλάστηση, φερτά υλικά ακόμα και μπάζα από ανθρώπινες παρεμβάσεις και εμποδίζεται η ομαλή ροη των υδάτων.

• Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, έχοντας διαπιστώσει τα παραπάνω έχει δημοπρατήσει και υλοποιεί το έργο «Καθαρισμός ρεμάτων και ποταμών ΠΕΧ» προϋπολογισμού 150.000€, με χρηματοδότηση για το 2013 70.000 €. Ανάλογα έργα εκτελούνται και από ορισμένους Δήμους. Όμως οι παραπάνω παρεμβάσεις , οι οποίες αφορούν στο καθαρισμό της πεδινής κοίτης και όχι όλο το μήκος ροής των υπαρχόντων χειμάρρων και ρεμάτων, δεν επαρκεί για την άρση της επικινδυνότητας.

• Η χρηματοδότηση της Περιφερείας Κρήτης, των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι σχεδόν μηδενική, και δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού μας. Λαμβάνοντας το εξαιρετικά επείγον ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας με θέμα την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης & διαχείρισης κρίσεων για χιονοπτώσεις – παγετού πλημμύρας, στην παρ.1.1 αναφέρεται ότι έχουν δοθεί οι αναγκαίες οδηγίες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι, για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.

Κ. Υπουργέ,
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω, παρακαλούμε για την άμεση επιχορήγηση της Περιφερείας Κρήτης και μέσω αυτής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, για την υλοποίηση των άκρως αναγκαίων έργων για καθαρισμούς χειμάρρων και ρεμάτων της περιοχής μας προκειμένου να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η αντιπλημμυρική προστασία του Νομού , και να υποδεχτούμε το χειμώνα χωρίς καταστροφές και θύματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook