Ο επικεφαλής της αλυσίδας σουπερμάρκετ Maxima της Λετονίας απολύθηκε εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε μετά την κατάρρευση ενός καταστήματος στη Ρίγα, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Leta.

Στις 21 Νοεμβρίου κατέρρευσε η οροφή του σουπερμάρκετ Maxima σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λετονίας, προκαλώντας τον θάνατο 54 ανθρώπων, στη χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη χώρα αφότου ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991.

Όταν ρωτήθηκε για το δυστύχημα, ο Γκιντάρας Τζασίνσκας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Maxima Latvia, απάντησε ότι νιώθει «υπεύθυνος, αλλά όχι ένοχος» για την τραγωδία. «Όσοι νιώθουν υπεύθυνοι παραιτούνται», πρόσθεσε.

Ο Τζασίνσκας έκανε τη δήλωση αυτή όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη της εταιρείας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρωθυπουργού της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την παραίτησή του εξαιτίας της τραγωδίας.
Δύο δικηγόροι έχουν ξεκινήσει αγωγές ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ εναντίον αρκετών κατασκευαστικών εταιρειών και του δημοτικού συμβουλίου της Ρίγας.

Οι αγωγές κατατέθηκαν εκ μέρους αρκετών θυμάτων, δήλωσαν οι δικηγόροι στο πρακτορείο BNS.

Τα αίτια της κατάρρευσης του σουπερμάρκετ παραμένουν άγνωστα, αν και η αστυνομία έχει αρχίσει μια εγκληματολογική έρευνα που επικεντρώνεται στην κατασκευή του κτιρίου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως εργάτες κατασκεύαζαν ένα ρουφ-γκάρντεν στο Maxima. Το εμπορικό κέντρο όπου στεγαζόταν το πολυκατάστημα είχε κατασκευαστεί το 2011. Την εποχή που ολοκληρώθηκε είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα τρία καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα της χώρας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook