Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια θα γιορταστεί φέτος η 70η επέτειος από την Μάχη της Κρήτης. Πρόκειται για μια επέτειο στην οποία, ειδικά οι συμμαχικές χώρες, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Μ.Βρετανία, δίνουν τεράστια σημασία καθώς πρόκειται και για την τελευταία επέτειο στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν βετεράνοι της Μάχης της Κρήτης, καθώς – όσοι βρίσκονται ακόμη στη ζωή – διανύουν την 9η δεκαετία της ζωής τους.

Στα Χανιά οι εκδηλώσεις για την 70η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης θα ξεκινήσουν το Σάββατο 14/5 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 22/5.

Εκδηλώσεις θα γίνουν στους δήμους Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου,Κισσάμου,Σφακίων, Πλατανιά και Χανίων.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Flashnews.gr το τελευταίο τριήμερο των εκδηλώσεων στα Χανιά θα βρίσκεται ο εξάδελφος της Βασίλισσας της Μ.Βρετανίας, πρίγκιπας Ρίτσαρντ, Δούκας του Γκλόστερ,μαζί με δύο υπουργούς της κυβέρνησης της Μ.Βρεττανίας. Την Νέα Ζηλανδία θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και την Αυστραλία ο υπουργός Βετεράνων θα είναι επικεφαλής ομάδας στελεχών της κυβέρνησης, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα είναι ομογενείς.

Απο Ελληνικής πλευράς έχουν προσκληθεί,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το ποιός θα εκπροσωπήσει την χώρα στις εκδηλώσεις.

Το πρωί στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων  πραγματοποιήθηκε η τελική σύσκεψη για την διοργάνωση των εκδηλώσεων, με την παρουσία εκπροσώπων από τις Πρεσβείες της Μ.Βρεττανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας καθώς και των τοπικών διοργανωτών.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης \”Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις φετινές εκδηλώσεις και θέλουμε να συμμετέχει όλος ο Χανιώτικος λαός. Δεν το εύχομαι αλλά ίσως είναι η τελευταία επέτειος στην οποία συμμετέχουν βετεράνοι από την Ν.Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Μ.Βρετανία και για τον λόγο αυτό συμμετέχουν οι χώρες αυτές σε υψηλό επίπεδο.\”

Απο την πλευρά του ο υπεύθυνος Τύπου και δημοσίων σχέσεων της Π.Ε.Χανίων κ.Σήφης Μαρκάκης επεσήμανε πως \”Η οργανωτική επιτροπή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοιχεία άγνωστα μέχρι τώρα. Μεταξύ αυτών είναι ο ρόλος της εκκλησίας στην Μάχη της Κρήτης και στην αντίσταση, οι καταστροφές της παλιάς πόλης από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, ο ρόλος των αξιωματικών των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Ειδικά για την συμμετοχή της Χανιώτικης κοινωνίας, έχει διοργανωθεί η συμμετοχή μαθητών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με έργα κειμένου και ζωγραφικής. Για πρώτη φορά θα συμμετέχουν και στρατευμένα παιδιά, ενώ θα υπάρχουν και εκθέσεις φωτογραφίας, αντικειμένων, εφημερίδων εποχής.\”

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook