Για «συστηματική κατάχρηση» του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, έκανε λόγο ο Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο καθεστώς στην Ελλάδα καθυστερεί την εξυγίανση των τραπεζών.

Ο κ. Ο’Κόνορ διευκρίνισε ότι η Τρόικα δεν απαιτεί πλήρη άρση του μορατόριουμ, αλλά μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε να προστατεύει όσους πολίτες είναι πραγματικά ευάλωτοι, καθώς σήμερα το χρησιμοποιούν «και όσοι δεν έχουν ανάγκη, οι οποίοι απλώς σταματάνε να πληρώνουν». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια του σημερινού τακτικού μπρίφινγκ της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η κατάχρηση του συστήματος καθυστερεί την εξυγίανση των τραπεζών και υπονομεύει την προσπάθεια αποκατάστασης των γραμμών ρευστότητας και πίστωσης προς την οικονομία, τα νοικοκυριά και «κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όπως έχει μεταδώσει επανειλλημένως η «Κ» και επιβεβαίωσε ο κ. Ο’Κόνορ, η άποψη της Τρόικας είναι ότι το κόστος της προστασίας των ευαλώτων κοινωνικών ομάδων από τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να το επωμίζεται το κράτος και όχι το τραπεζικό σύστημα. «Θέλουμε μια λύση που πραγματικά θα προστατεύει τους πραγματικά ευάλωτους, αλλά θα αφήνει χώρο και για την εξυγίανση των τραπεζών. Με το γενικό μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς, γίνεται συστηματική κατάχρηση του συστήματος από επιτήδειους. Η προστασία των ευάλωτων είναι ευθύνη του κράτους, όχι του τραπεζικού συστήματος», υποστήριξε.

Τέλος, δήλωσε ότι η Τρόικα αντιλαμβάνεται την ευαισθησία του θέματος και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την επίλυσή του. «Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξελίχθηκε ομαλά. Η προσπάθεια εξυγίανσής τους όμως συνεχίζεται. Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη θα προστατευθούν και θα δημιουργηθούν ταυτόχρονα και συνθήκες αποκατάστασης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, κάτι που αποτελεί και μείζον ζητούμενο για την ανάκαμψη», κατέληξε.

Ερωτώμενος, τέλος, για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Ο’Κόνορ επανέλαβε ότι οι ελεγκτές δεν θα επιστρέψουν στη χώρα μας πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς «υπάρχουν μια σειρά από ανοικτά θέματα στο τραπέζι. Υπήρξε πρόοδος, οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν από απόσταση. Δεν θέλω να μπω όμως σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook