Για τα «πλυντήρια» κλεμμένων αρχαιοτήτων και την υπόθεση κλεμμένων αγγείων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου, απαντά ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ανδριανός, στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Ελευθερίου Αυγενάκη.

Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός κ. Ανδριανός: «την αρμοδιότητα για την καταστολή του παρανόμου εμπορίου αρχαιοτήτων, της παρακολούθησης των δημοπρασιών, την ανακοίνωση κλοπών στη διαδικτυακή βάση της Interpol, καθώς και για τον επαναπατρισμό παρανόμως εξαχθεισών αρχαιοτήτων, έχει αναλάβει (μεταξύ άλλων) η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών που συγκροτήθηκε το 2009 και έχει αναλάβει και διεκπεραιώσει περί τις 220 υποθέσεις κατασχέσεων, ενώ ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών σε 17 υποθέσεις, και ασχολείται με τη συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο μεγάλων Οίκων Δημοπρασιών.»

Επισημαίνεται μάλιστα, ότι «κατ’ επανάληψη ζητούνται διευκρινίσεις και πληροφορίες για την προέλευση των προς δημοπράτηση αρχαιοτήτων, η πίεση μάλιστα που ασκείται μπορεί να είναι τόσο έντονη ώστε αμερικάνικος Οίκος Δημοπρασιών αναγκάστηκε να δωρίσει στη χώρα μας ειδώλιο των νεολιθικών χρόνων (θέρος του 2012) και άλλος Οίκος Δημοπρασιών ζήτησε συνάντηση με την ελληνική πλευρά, προκειμένου να βρεθούν από κοινού λύσεις στο θέμα της προέλευσης των δημοπρατουμένων αντικειμένων. Εικόνες μεταβυζαντινών χρόνων, που είχαν κλαπεί από ναΰδρια της Ηπείρου, της ορεινής Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας επεστράφησαν από Οίκους Δημοπρασιών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας, κατόπιν της επαρκούς νομικής και αρχαιολογικής τεκμηρίωσης αλλά και της δικαστικής πίεσής της. Από εξόχως σημαντικό Οίκο επαναπατρίστηκε και βυζαντινός ελκυστήρας (αρχιτεκτονικό μέλος με περίτεχνο διάκοσμο), ο οποίος είχε κλαπεί από ναό της Μάνης.»

Αναφορικά με τη θιγόμενη περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, ο Υφυπουργός κ. Ανδριανός αναφέρει ότι «το Μουσείο υπέστη σοβαρό πλήγμα την 12η Απριλίου 1990, όταν εισήλθαν βίαια σε αυτό αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι αφαίρεσαν 285 συνολικά αρχαία αντικείμενα από τους εκθεσιακούς του χώρους. Το Σεπτέμβριο του 1999, το αμερικανικό FBI από κοινού με το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, πέτυχαν τον επαναπατρισμό 271 κορινθιακών αρχαιοτήτων, οι οποίες και επέστρεψαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου την 25.1.2001. Παρά την επιτυχία της επιχείρησης δεν κατέστη έως σήμερα δυνατός ο εντοπισμός δεκατεσσάρων (14) εκ των κλαπέντων εκθεμάτων του Μουσείου, καταχωρημένων στους σχετικούς καταλόγους του.»

«Έως σήμερα η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δεν έχει λάβει γνώση εντοπισμού κάποιων εξ αυτών, πολλώ δε μάλλον γνώση της αναφερόμενης στην σχετική Ερώτηση, δημοπράτησης των δύο χαμένων αττικών κυλίκων (αρ.809 & 810). Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ενημερωθεί σχετικά είτε από τις αρμόδιες για την δίωξη της αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας Υπηρεσίες είτε από οποιονδήποτε άλλο φορέα ή πολίτη, η Εφορεία, διαθέτοντας πλήρη κατάλογο των απολεσθεισών αρχαιοτήτων, είναι σε θέση να συμβάλει στην ταύτιση και κατ’ επέκταση στον επαναπατρισμό τους.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook