Ερώτηση προς την Κομισιόν κατάθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Χουντής για την αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μείωση των εξεταστικών κέντρων για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες .

Η ερώτηση έγινε με αφορμή το θέμα, που ανέδειξε το Flashnews.gr, για τους 166 υποψήφιους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες απο την Κρήτη, οι οποίοι υποχρεώνονται, απο τους "ιθύνοντες" του υπ.Παιδείας - για να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις -  να μεταβούν στην Αθήνα και να παραμείνουν εκεί επι ένα δεκαήμερο μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και με δικά τους έξοδα !!!

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ.Χουντής επικαλείται το άρθρο 2 παρ.1 σημείο β της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου που απαγορεύει τη δυσμενή μεταχείριση σε βάρος ατόμων με ειδικές ανάγκες και «κάθε άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω αναπηρίας όσον αφορά την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Νίκος Χουντής μνημονεύει προηγούμενη απάντηση της Κομισιόν (3.2.2011) σε σχετική ερώτηση του όπου η αρμόδια επίτροπος κα Reding ανέφερε μεταξύ άλλων ότι

 : « Η Οδηγία 2000/78/ΕΚ αποσκοπεί στην προστασία των ατόμων με αναπηρία από διακρίσεις και προβλέπει για τα άτομα αυτά πρόσβαση σε όλα τα είδη και όλα τα επίπεδα επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και επαγγελματικού αναπροσανατολισμού» και  τονίζει ότι «Η οδηγία απαγορεύει κάθε άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω αναπηρίας όσον αφορά την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

Καταλήγοντας στην ερώτηση του ο Νικος Χουντής ζητά την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν ώστε να μην ισχύσει η «αυθαίρετη και παράνομη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας».