Για άλλη μια φορά η Ελλάδα μετρά τις πληγές της από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον τελευταίο καιρό περιοχές όπως το Άργος, η Ρόδος, η Κόρινθος και η Κυπαρισσία. Οι έντονες βροχοπτώσεις ανέδειξαν προβλήματα υποδομών, τόσο του αστικού όσο και του περιαστικού χώρου καθώς και των εκτός σχεδίου περιοχών.
Οι περισσότερες καταστροφές σημειώθηκαν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους αποθηκών, κατοικιών και καταστημάτων οι οποίοι πλημμύρισαν από τις έντονες βροχοπτώσεις. Μάλιστα υπήρξε και ατυχές γεγονός με τον θάνατο μιας γυναίκας σε πλημμυρισμένη υπόγεια κατοικία. (Δείτε κάποια παραδείγματα ζημιών και κόστους αυτών εδώ)
Με αφορμή λοιπόν τις τελευταίες περιπτώσεις θεομηνιών στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναδειχθεί για μια ακόμη φορά το θέμα της Ασφάλισης Περιουσίας η οποία αποτελεί την πλέον κατάλληλη στρατηγική μέθοδο οικονομικής διαχείρισης απρόβλεπτων ζημιογόνων γεγονότων και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις καθώς αποδεικνύει έμπρακτα τόσο την αυξημένη αίσθηση ευθύνης και συνέπειας όσο και την πελατοκεντρική συνείδησή της. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την ασφάλιση κατοικιών, καταστημάτων και γενικότερα επιχειρήσεων, έναντι κινδύνων που οφείλονται σε τρεις κυρίως λόγους:
– τυχαία περιστατικά (φυσικές καταστροφές, σεισμός, έκρηξη, κεραυνός, πλημμύρα κλπ),
– εξωγενείς τυχαίους παράγοντες (αυξομείωση τάσης, βραχυκύκλωμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές βλάβες, κακόβουλες φθορές κλπ.) και 
– αμέλεια/ λάθος των ίδιων των ανθρώπων (πυρκαγιά, ατυχήματα κ.ά.) 
Η πιθανότητα να συμβεί κάτι από τα παραπάνω είναι διόλου ευκαταφρόνητη, ενώ σε περίπτωση που τελικά συμβεί θα επιφέρει δυσβάσταχτες οικονομικές και όχι μόνο συνέπειες. 
Η ασφάλιση περιουσίας λοιπόν, θεωρείται επιβεβλημένη σήμερα, καθώς με ένα πολύ μικρό αντίτιμο (ασφάλιστρο) καλύπτονται αξίες εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων Ευρώ. Πιο συγκεκριμένα τα ασφάλιστρα που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων για την ασφάλιση της περιουσίας τους κυμαίνονται από 1 ‰ έως 4 ‰ επί του ασφαλισμένου κεφαλαίου (κτίριο, εμπορεύματα, εξοπλισμός, μηχανήματα, περιεχόμενο)
Οι καλύψεις που προσφέρονται μέσω των προγραμμάτων ασφάλισης περιουσίας αφορούν τόσο στην αξία του κτιρίου, όσο και στην αξία του περιεχομένου για τις κατοικίες και εμπορευμάτων και εξοπλισμού για καταστήματα και επιχειρήσεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει ο καθένας μας να αποκτήσει ασφαλιστική συνείδηση και να απευθυνθεί σε ειδικούς ασφαλιστικούς συμβούλους που θα του προτείνουν ένα ασφαλιστικό προϊόν το οποίο θα ταιριάζει στις ανάγκες του και θα θωρακίσει την περιουσία του.

Ελευθέριος Παπαναούμ 
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MSc Αντισεισμικού Σχεδιασμού Τεχνικών Έργων ΑΠΘ
Ειδικός Ασφαλιστικός Σύμβουλος στην εταιρεία ERGON

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook