Ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες πλέον “βλέπουν” ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του νέου έτους, μεταθέτοντας την αντιστροφή της τάσης για το 2015. Πρόκειται για μία εξέλιξη με σημαντικές επιπτώσεις καθώς, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτιμήσεων, αυξάνει το βάρος των επισφαλειών για τις ήδη “λαβωμένες” ελληνικές τράπεζες.

Στο μεταξύ, οι εγχώριοι όμιλοι αναμένουν τα αποτελέσματα των stress test για να δούμε αν θα βγει αληθινή η πρόβλεψη που είχε κάνει η Moody΄s, λίγο πριν την ανακεφαλαιοποίηση, με την οποία προέβλεπε επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 8 δισ. ευρώ, λόγω των ζημιών από τα \”κόκκινα\” δάνεια.

Ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνει σε όλη τη διάρκεια του 2013, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα τραπεζικά αποτελέσματα εννεαμήνου. Παράλληλα, όμως, αυξάνονται οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η αντιστροφή της τάσης θα σημειωθεί μέσα στο 2015 και όχι στο δεύτερο μισό του 2014, όπως ανέφεραν οι προηγούμενες προβλέψεις.

Την αρχή έκαναν το περασμένο τρίμηνο ξένοι οίκοι όπως η Bank of America – Merrill Lynch και η Fitch, οι οποίοι προέβλεψαν ότι οι δριμύτατες οικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να \”γεννούν\” προβληματικά δάνεια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014. Σε αυτούς, ήρθαν να προστεθούν η Citi και η Nomura αλλά και οι ελληνικές τράπεζες.

Στην πλειονότητά τους, οι αναλυτές συνδέουν την απαρχή της μείωσης των NPLs με το “γύρισμα” της οικονομίας, της πιστωτικής επέκτασης αλλά και της ανεργίας. Η μείωση, ωστόσο του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων τοποθετείται με χρονική υστέρηση μεταξύ 6-12 μηνών από την αντιστροφή των άλλων παραγόντων. Ταυτόχρονα εξαρτάται και από τον παρανομαστή, δηλαδή το σύνολο των χορηγήσεων. Όσο οι τράπεζες συνεχίζουν την πιστωτική συρρίκνωση, τόσο πιέζεται ο δείκτης των καθυστερήσεων.

Βέβαια, οι τρέχουσες εκτιμήσεις θέλουν την ελληνική οικονομία να επιστρέφει, έστω και οριακά, σε ανάπτυξη του χρόνου αλλά και την ανεργία να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια υποχώρησης μέσα στο 2014. Συνεπώς, το αποκορύφωμα των “κόκκινων” δανείων είναι εφικτό να σημειωθεί στα τέλη του 2014 αν η οικονομία ανακάμψει, όπως εκτιμά η Τρόικα, ωστόσο μπορεί να πάει και αργότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις τόσο της Citi όσο και του ΟΟΣΑ.

Η Nomura όμως \”βλέπει\” ύφεση και το 2014 (0,9%), θεωρώντας ότι έχει χαθεί το θετικό momentum από τα έσοδα του τουρισμού, με αποτέλεσμα να αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014. Τοποθετεί, μάλιστα, το αποκορύφωμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στο 2015 και πάνω από το 35%.

Στελέχη της Alpha Bank, από την πλευρά τους, ανέφεραν κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου ότι δεν παρατηρούν καμία βελτίωση στην ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους και εκτιμούν ότι θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο ίσως δούμε μέσα στο 2014. Έτσι, η πιστωτική συρρίκνωση αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος, όμως με πολύ πιο ήπιο ρυθμό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έγινε πράξη μέσα στο τρέχον έτος.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος από αυτή την \”καθυστέρηση\” μέχρι τη μείωση των προβληματικών δανείων θα είναι διαχειρίσιμος, αφού το δυσμενές σενάριο βάσει του οποίου η BlackRock διενεργεί την άσκηση προσομοίωσης για τις αναμενόμενες ζημίες, είναι ακόμη πιο ζοφερό κάνοντας λόγο για ύφεση τόσο το 2014 όσο και το 2015. Δηλαδή με το δυσμενές σενάριο της BlackRock η αλλαγή της τάσης… πάει το λιγότερο για το 2016. \”Άρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή τη φορά, καλύπτοντας τις όποιες ανάγκες προκύψουν από την BlackRock, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι πιο επαρκώς κεφαλαιοποιημένες από ποτέ\”, τονίζει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.

Παράγοντες της αγοράς, τέλος, σημειώνουν με νόημα ότι από προβλέψεις… χορτάσαμε και ότι το πολύ λεπτό θέμα των κόκκινων δανείων πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπεύθυνο τρόπο, τόσο για το καλό του κοινωνικού συνόλου, όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες. \”Με τα κόκκινα δάνεια στα ύψη δεν θα υπάρξει πιστωτική επέκταση, κάτι που σημαίνει ότι η ανάκαμψη θα έρθει πολύ αργά, σχεδόν βασανιστικά, με ρυθμούς κοντά στο μηδέν\”, συμπληρώνουν.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook