Άρχισε πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση πυραύλου S-300 που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο Βολής Κρήτης. 
Είναι η πρώτη φορά που χώρα του ΝΑΤΟ θα θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία με εκτόξευση βλήματος από το συγκεκριμένο προηγμένο πυραυλικό σύστημα που προέρχεται από το πρώην ανατολικό μπλοκ.
Να θυμίσουμε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενοχλούνταν και μόνο με τη λειτουργία των ραντάρ επιτήρησης εναέριου χώρου που διαθέτουν οι συστοιχίες των S-300.
Στη δοκιμή αυτή, που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη (11 Δεκεμβρίου) , θα είναι παρόντες και οι Ακόλουθοι Άμυνας των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η εκτόξευση του πυραύλου S-300 και για τους Ακολούθους Άμυνας της Ρωσίας , των ΗΠΑ, της Τουρκίας , του Ισραήλ αλλά και άλλων χωρών.
Για τη συγκεκριμένη βολή που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο Βολής Κρήτης δεν δίνονται μέχρι στιγμής από το Ελληνικό Πεντάγωνο περισσότερα στοιχεία και είναι άγνωστο αν θα δοθούν και την ημέρα που θα εκτοξευτεί. Και αυτό για ευνόητους λόγους.
Τα στοιχεία που παραμένουν άγνωστα, μεταξύ άλλων, είναι το ύψος που θα πετάει ο στόχος, η ταχύτητά του και η απόσταση στην οποία θα βρίσκεται όταν “κλειδωθεί” το ιπτάμενο κατευθυνόμενο αεροπλανάκι.
Ταυτόχρονα θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και δύο συστοιχίες πυραύλων μέσου βεληνεκές TOR-M1 οι οποίοι προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν (όπως μαθαίνουμε) σε περίπτωση που δεν καταρριφθεί ο στόχος από τη βολή του πυραύλου S-300.
Εξάλλου το πυραυλικό σύστημα των S-300 που είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη, συνεργάζεται και προστατεύεται από τους TOR-M1. Και αυτό γιατί το σύστημα των S-300 είναι πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς ενώ οι TOR-M1 είναι μικρού-μεσαίου βεληνεκές και τα ραντάρ τους ( S-300 και TOR-M1) είναι σε διασύνδεση για αεράμυνα περιοχής.

Δείτε πως γίνεται βολή πυραύλων S-300 (video απο την Ρωσία)


Η σημασία της πρώτης δομικής του αμυντικού συστήματος

Παρών στη δοκιμή αυτή αναμένεται να είναι εκτός από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ , του ΓΕΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος.
Και αυτό γιατί η βολή S-300 για το Ελληνικό Πεντάγωνο αποτελεί ιστορική στιγμή και ίσως όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την παγκόσμια αμυντική αγορά . 
Εκτός από εμπορικές προεκτάσεις έχει και στρατηγικό ειδικό βάρος.
Η Μόσχα θέλει πάση θυσία να λειτουργήσει σύμφωνα με τα όσα υπόσχονται οι κατασκευαστές του προηγμένου αυτού οπλικού συστήματος. Σε αντίθετη περίπτωση θα “γκρεμιστεί” η εικόνα που καλλιεργείται για τα πυραυλικά συστήματα της Ρωσίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται . Το Κρεμλίνο διαφημίζει ότι διαθέτει ισχυρά και αξιόπιστα πυραυλικά συστήματα.
Τα διαφημίζει και προσπαθεί μάλιστα να τα εξάγει με οικονομικά και διπλωματικά οφέλη.
Οι ΗΠΑ δεν θα στεναχωρούνταν εάν δεν ανταποκρίνονταν όπως θα έπρεπε οι S-300 και θα αποκόμιζαν πολλά από μια τέτοια εξέλιξη.
Και αυτό γιατί θα αποκτούσαν πλεονέκτημα στο να επιδιώξουν να γίνουν κυρίαρχοι στο συγκεκριμένο αμυντικό τομέα.

Από πότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες για βολή S-300

\"\"

Η βολή αυτή που θα γίνει σε λίγες μέρες στο Πεδίο Βολής Κρήτης, είχε τεθεί ως στόχος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο από το Δεκέμβριο του 2011 .
Τον Ιούνιο του 2012 καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που απαιτούνται για να γίνει η συγκεκριμένη βολή.
Τον Μάιο του 2013 ομάδα Ρώσων τεχνικών, επιθεώρησαν τα συγκροτήματα βολής του Οπλικού Συστήματος (Ο/Σ) S-300, επικαιροποίησαν την καλή λειτουργία και την ετοιμότητα του για εκτέλεση βολής.
Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο ομάδα Ρώσων τεχνικών επιθεώρησαν τα βλήματα του συστήματος και την ετοιμότητα 4 βλημάτων για την εκτέλεση της βολής.
Παράλληλα δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με το νόμο 3978/11, ενεργοποίησης υποπρογράμματος προμήθειας κατάλληλου στόχου για τη βολή οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί.
Ταυτόχρονα με τις διαδικασίες εκτέλεσης βολής, με εντολή του Αρχηγό ΓΕΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης σύμβασης «Εν Συνεχεία Υποστήριξης» (FOS) για το Οπλικό Σύστημα S-300
newpost.gr/Γιάννης Κοκκινίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook