Να αποκτήσουν δικαίωμα για χορήγηση του επιδόματος ανεργίας περισσότεροι επαγγελματίες ζήτησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας με παρέμβαση του στην Βουλή επισημαίνοντας πως πρέπει να προβλεφτεί και η κάλυψη από τον Λογαριασμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των άνεργων εμπόρων και επαγγελματιών που έχουν υπαχθεί σε διακανονισμό των οφειλών τους.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης έχει ως εξης:

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας

Με το άρθρο 50 του Ν. 4144/13 αντικαταστάθηκε το άρθρο 44 του Ν.3986/11, για τη σύσταση στον ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

Ο καθορισμός των προϋποθέσεων χορήγησης του βοηθήματος αυτού με την ΥΑ Φ.80000/8285/253/2013, όπως η θέσπιση ως προαπαιτούμενου για τη λήψη του εν λόγω επιδόματος «της ολοσχερούς εξόφλησης των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών ή τυχόν οφειλών» προς τον ΟΑΕΕ καθιστά την χορήγηση του επιδόματος σχεδόν απαγορευτική.

Με την ίδια ως άνω ΥΑ ενώ καθιερώθηκε εισοδηματικό τεκμήριο υπαγωγής μόνο για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς και λοιπούς ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ), ενώ αυτό δεν έγινε για τους εμπόρους και τους λοιπούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, για τους οποίους ο νόμος απαιτεί πλήρη διακοπή, και συνεπώς πλήρη διευθέτηση των οφειλών τους, και αυστηρά κριτήρια, προκειμένου να λάβουν το σχετικό βοήθημα.

Οπως έχουν ήδη αναφέρει σε επιστολές τους η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)και οι περιφερειακές οργανώσεις, προς την διοίκηση του ΟΑΕΔ, οι δικαιούχοι του βοηθήματος αυτού είναι ελάχιστοι.

Ερωτασθε εάν προτίθεσθε να τροποποιήσετε τις ανωτέρω προϋποθέσεις χορήγησης του βοηθήματος ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα για χορήγηση του επιδόματος περισσότεροι επαγγελματίες και να επιτύχει η κάλυψη από τον Λογαριασμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των άνεργων εμπόρων και επαγγελματιών που έχουν υπαχθεί σε διακανονισμό των οφειλών τους;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook