Με σημείο αναφοράς την ιστορική μνήμη η ομογένεια στην Αμερική γιόρτασε με λαμπρότητα τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτη με την Ελλάδα που οργάνωσε η Παγκρητική Ένωση και τα Κρητικά σωματεία της Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ.

Στην εκδηλώσεις τιμής και μνήμης (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, ομιλία, έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων, θεατρικό δρώμενο από ομογενείς με Κρητική ενδυμασία-Κρητικοί χοροί) που στέφθηκαν με επιτυχία συμμετείχε σύσσωμη η ομογένεια με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο αλλά και την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Τιμοθέου και του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

\"\"

Η επιμνημόσυνη δέηση εψάλει σήμερα στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Μανχάταν, ιερουργούντων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και Κρήτης κ.κ. Δημητρίου και Ειρηναίου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου αλλά και ρίψη στεφάνου στον ποταμό Hudson, κοντά στο Άγαλμα της Ελευθερίας, στην μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Παράλληλα έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και έπαρση της Ελληνικής σημαίας.

\"\"

Στο «Κρητικό Σπίτι» στην Αστόρια (Νέα Υόρκη) έγινε χθες ομιλία και παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Διάλογοι και Συλλογισμοί την Εποχή της Ένωσης», μια αφήγηση των γεγονότων για το ιστορικό γεγονός της Ένωσης. Παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αμερική ήταν και ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης.

\"\"

Οι εκδηλώσεις της Αμερικής ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης που τιμώντας την ιστορική επέτειο πραγματοποιεί εκδηλώσεις από τον Μάρτιο μέχρι τέλος του 2013 στην Κρήτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Η καρδιά της Κρήτης χτυπά και στις 5 ηπείρους»

«Η καρδιά του νησιού μας χτυπά και στις πέντε ηπείρους, παντού όπου ζουν Κρητικοί, όπου κατοικούν φίλοι του νησιού μας. Σε αυτόν τον παγκρήτιο συναγερμό έχουν θέση και ρόλο όλοι. Η Κρήτη αποδεικνύει ότι ξέρει να τιμά τους ήρωες της, αυτούς που πάλεψαν για να είναι σήμερα ελεύθερη» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Τιμούμε σήμερα, όπως είπε, «εκατό χρόνια ελευθερίας, εκατό χρόνια Ένωσης, επιβεβαιώνοντας ότι, όπως και οι πρόγονοι μας, δεν θα λιγοψυχήσουμε. Θα κοιτάζουμε μπροστά, θα κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά, θα μείνουμε όλοι ενωμένοι μέσα στη δύσκολη συγκυρία. Όπως εκείνοι, θα παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Κρήτη, μια καλύτερη Ελλάδα, ενωμένοι για πάντα».

Ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε ότι νιώθει χαρά και συγκίνηση που βρίσκεται μαζί τους ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του σε όλους τους παριστάμενους ομογενείς αλλά κυρίως στους διοργανωτές, (Πακρητική Αμερικής και τα Κρητικά σωματεία Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ) για το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων.

Να ξέρετε, πρόσθεσε ο κ. Αρναουτάκης ότι, «είμαστε περήφανοι για σας και χαιρόμαστε όταν ακούμε τις προόδους σε κάθε δραστηριότητά σας, τιμώντας έτσι τον τόπο σας και την καταγωγή σας» και κατέληξε: «Είστε οι άξιοι πρεσβευτές της Κρήτης μας στο εξωτερικό, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τη φημισμένη κρητική κουζίνα μας. Είμαστε δίπλα σας και σας νιώθουμε δίπλα μας και θεωρώ ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για την Κρήτη μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook