Η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικεί συνεχώς πρόσθετους πόρους για την τοπική ανάπτυξη και την εκτέλεση δυο μείζονος σημασίας έργων, του ΒΟΑΚ και του νέου αεροδρομίου, τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση ύψους 452 εκ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Κρήτη την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και διευκρίνισε ότι τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ συμπεριλαμβάνουν και το «Αγροτικό Ταμείο».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουμε Περιφερειακό Πρόγραμμα, και το αίτημα μας για πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα έγινε αποδεκτό. Έχουμε μια αύξηση των πόρων προς τις Περιφέρειες όλης της χώρας περίπου κατά 15%, και ένα περίπου 35% του «Αγροτικού Ταμείου» που είναι ξεχωριστά από τα υπόλοιπα διαρθρωτικά ταμεία θα το διαχειρίζονται οι Περιφέρειες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, προσθέτοντας ότι στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου μπορούν να ενταχθούν σημαντικά αναπτυξιακά έργα από το πρώτο τετράμηνο του 2014.

Σχολιάζοντας την μείωση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 είχε χρηματοδοτήσεις ύψους 20,8 δις ευρώ ενώ η νέα 16 δις ευρώ είπε: «Εκτίμηση μου είναι ότι διαπραγματευτικά ως χώρα πήγαμε πάρα πολύ καλά γιατί θυμίζω ότι ξεκινήσαμε από τα 11 δις ευρώ.

Εμείς βεβαίως πάντα πρέπει να διεκδικούμε περισσότερους πόρους. Από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση ενώ πρόσφατα στη Βουλή και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων ΕΣΠΑ Γιώργος Γιαννούσης είπε οτι η Κρήτη είναι η βιτρίνα μας. Με την συνεργασία όλων, των βουλευτών και των φορέων η Κρήτη την επόμενη πενταετία θα είναι από τις πρώτες αναφορικά με την αξιοποίηση των πόρων».

Για την εκτέλεση μεγάλων έργων στην Κρήτη όπως είναι ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση τους δεν εμπλέκεται με τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.

Η Κρήτη, είπε, θα πρέπει να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλοι ενωμένοι, γιατί υπάρχουν οι μελέτες, και σημασία δεν έχει ποιος υλοποιεί αλλά σημασία έχει να γίνουν τα δυο μεγάλα έργα στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook