Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο ειδικός απεσταλμένος Χαβιέ Εσπινόσα και ο φωτορεπόρτερ Ρικάρντο Γκαρθία Βιλανόβα απήχθησαν από την Αλ Κάιντα στη Συρία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τους δύο άνδρες απήγαγε ομάδα που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα, τον περασμένο Σεπτέμβριο μαζί με τέσσερα μέλη του ελεύθερου συριακού στρατού, στην περιοχή Ράκα κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Λίγες ημέρες αργότερα, οι άνδρες του ελεύθερου συριακού στρατού αφέθηκαν ελεύθερα, ωστόσο δε συνέβη το ίδιο για τους Ισπανούς δημοσιογράφους.
Η El Mundo αναφέρει πως θεωρητικά οι στρατιώτες έπρεπε να προστατεύσουν τους Ισπανούς ρεπόρτερ, από τους οποίους δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση της ζωής τους.
Ο Χαβιέ Εσπινόσα, ανταποκριτής από τη Μέση Ανατολή, είχε ταξιδέψει πολλές φορές στη Συρία πριν ξεκινήσουν οι εντάσεις, ενώ το 2012 επέζησε από βομβαρδισμό στη Χομς, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδελφοί του, Μαρί Κόλβιν και Ρεμί Οσλίκ. Αφού κρύφτηκε για ημέρες, κατάφερε να αφήσει τη Συρία και να περάσει στο Λίβανο, λίγο αργότερα.
Από την άλλη, ο Βιλανόβα είναι έμπειρος φωτογράφος και έχει πραγματοποιήσει ταξίδια στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, ενώ έχει συνεργαστεί με τους New York Times, την Washington Post, το Newsweek, τη Le Monde, και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook