Το πολιτικό προσωπικό - όλο το πολιτικό προσωπικό - αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα του στο να βγάζει λόγους και να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα των άλλων. Όταν έρθει η ώρα να κάνουνε καμιά πρακτική δουλειά, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Τρανταχτό παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η υπόθεση με την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στα άπορα νοικοκυριά.

Ας πάρουμε κατ' αρχάς τον καθ' ύλην αρμόδιο, τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Αφού πήρε τις αποφάσεις, ξαναγύρισε στις αγαπημένες του ασχολίες, ξέρετε πετρέλαιο, αέριο κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τα συναφή. Να παρακολουθήσει το γίνεται με το θέμα ουδόλως ενδιαφέρθηκε. Σωστά. Γιατί άλλωστε να απασχολεί έναν πολιτικό που θέλει να λέγεται και σοσιαλιστής, αν επανασυνδέθηκαν νοικοκυριά, πόσα επανασυνδέθηκαν, που κολλάει το πράγμα και άλλα τέτοια;

Από κάτω γίνονταν πράγματα και θάματα, μόνο επανασυνδέσεις δεν γίνονταν. Κατ' αρχάς έγινε ένας μεγαλοπρεπής καυγάς ανάμεσα στη ΔΕΗ και την ΚΕΔΕ, το κεντρικό όργανο των Δήμων. Ο λόγος ήταν απλός, ο καυγάς έγινε για το ποιος θα κάνει, ή μάλλον για το ποιος δεν θα κάνει τη δουλειά, ποιος θα βρει δηλαδή ποιος δικαιούται επανασύνδεση.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι στη ΔΕΗ, ζητώντας από την επιχείρηση να στείλει στοιχεία στους Δήμους προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές.

Η ΔΕΗ απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει τέτοιους καταλόγους, γιατί πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, επισημαίνοντας ότι το είχε διευκρινίσει εκ των προτέρων, ότι δεν μπορεί να ξέρει ποιοι είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές, καθώς ρεύμα κόβεται και σε εξοχικά και σε κακοπληρωτές και σε μαγαζιά κ.λ.π. Κατ' εξαίρεση, η εταιρεία είχε δίκιο, όσο και αν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θεώρησε να προσφύγει στις συνήθεις μεγαλοστομίες ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Και τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμαρχος; Μα το αυτονόητο: Να ψάξει να μάθει ποιοι είναι “ευάλωτοι” στο Δήμο του, να μην πω ότι έπρεπε να το ξέρει ήδη. Από όλους τους Δημάρχους στην Ελλάδα μόνο ένας κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει, ο Δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης.

Στη Λάρισα συνδέθηκαν ήδη τα πρώτα νοικοκυριά, γιατί ο Τζανακούλης κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει διαχείριση κρίσεων.

Έδωσε συνέντευξη Τύπου, ζήτησε από τα τοπικά ΜΜΕ να παίζουν συνεχώς ότι όσοι είναι άποροι και τους έχουν κόψει το ρεύμα πρέπει να το εμφανιστούν στις δημοτικές υπηρεσίες, πήγε και βρήκε τους παπάδες από όλες τις ενορίες, έστειλε τις υπηρεσίες του Δήμου πόρτα πόρτα, πήρε παραμάσχαλα το συνεργείο της ΔΕΗ και πήγε να συνδέσει το ρεύμα.

Ο Τζανακούλης έκανε διαχείριση κρίσεων εκεί που οι άλλοι πήγαν να κάνουν διαχείριση ευθυνών. Είχε αποτελέσματα. Οι άλλοι;

newpost.gr