Εκατοντάδες αλμπίνοι εκτιμάται ότι έχουν δολοφονηθεί, για να χρησιμοποιηθεί το αίμα τους ή μέρος των πτωμάτων τους για τελετές μαύρης μαγείας στην Τανζανία, ενώ κορίτσια που εμφανίζουν την ίδια πάθηση βιάζονται λόγω της πεποίθησης ότι μπορούν να θεραπεύσουν το AIDS, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια καναδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 63 αλμπίνοι, μεταξύ αυτών και παιδιά, έγινε γνωστό ότι έχουν δολοφονηθεί, κυρίως στο απομακρυσμένο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες κι εκατοντάδες δολοφονίες στην Τανζανία, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός τους αναφέρεται στην αστυνομία» δήλωσε ο Πίτερ Ας, ιδρυτής και διευθυντής της οργάνωσης Under The Same Sun (UTSS), μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχει η πεποίθηση ότι, αν έχεις σχέση με ένα κορίτσι που πάσχει από αλμπινισμό, θεραπεύεσαι από το AIDS. Κι έτσι πολλά κορίτσια με αλμπινισμό βιάζονται σε αυτή τη χώρα, εξαιτίας αυτής της πεποίθησης, που είναι ψευδής».

Περίπου 1,4 εκατ. Τανζανοί - επί του συνόλου των 40,7 εκατ. πολιτών - είναι φορείς του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS. Οι κυνηγοί αλμπίνων σκοτώνουν τα θύματά τους και συλλέγουν το αίμα τους, τα μαλλιά τους, τα γεννητικά τους όργανα κ.λπ. για την παρασκευή μαγικών φίλτρων που μάγοι-γιατροί υποστηρίζουν ότι φέρνουν τύχη στην αγάπη, στη ζωή και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πιστεύεται ότι «ένα άτομο που έχει αλμπινισμό, είναι καταραμένο. Είναι από τον διάβολο, δεν είναι άνθρωπος, δεν πεθαίνει, απλώς εξαφανίζεται» είπε ο Ας. Ο Έρνεστ Κιμάγια, επικεφαλής της Ένωσης Αλμπίνων της Τανζανίας, που πάσχει από λευκοπάθεια, την εκ γενετής πάθηση που οφείλεται στην έλλειψη μελανίνης, δήλωσε ότι ο κοινωνικός στιγματισμός αποτρέπει πολλά κορίτσια από το να καταγγέλλουν τους βιασμούς που υφίστανται, γεγονός που καθιστά δύσκολο το να εκτιμηθεί πόσα υφίστανται κακοποίηση.

«Αυτά τα πράγματα γίνονται υπογείως. Ακόμα και οι δολοφονίες αλμπίνων άρχισαν σιωπηρά, πριν οι ακρότητες επιτέλους εκτεθούν δημόσια» δήλωσε ο Κιμάγια στο Reuters. Μάλιστα, ακτιβιστές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι στη Βόρεια Τανζανία είχαν δολοφονηθεί τρεις έφηβοι που έπασχαν από αλμπινισμό, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι τρεις είχαν δηλητηριαστεί και αργότερα τα οστά τους εκλάπησαν από τους τάφους τους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τανζανίας δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να θέσει ένα τέλος στις μακάβριες δολοφονίες, αλλά επικρίνεται για την αδράνειά της από πολλές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς.