Τελευταία ενημέρωση 13:00  

Η πρώτη βολή S-300 από ελληνικό έδαφος έγινε απο το Πεδίο Βολής Κρήτης, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Από το Μάρτιο του 1999 όταν τα ρωσικά συστήματα έφθασαν στη Κρήτη πολλοί περίμεναν αυτοί τη στιγμή και ακόμη περισσότεροι προσπάθησαν και κατάφεραν μέχρι σήμερα να την αποτρέψουν.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές -όχι για το σύστημα αλλά για την πτήση του εναέριου στόχου- αλλά δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν τη βολή των S-300 η οποία πήγε καλά όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις.

Η αξιοπιστία του ρωσικού αντιαεροπορικού – αντιπυραυλικού συστήματος δεν έχει τεθεί ποτέ και από κανέναν σε αμφισβήτηση.

Στην πρώτη αυτή βολή – απο το 1999 – που μεταφέρθηκαν οι S-300 στην Κρήτη, παρευρέθησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Δ.Αβραμόπουλος, με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ.Φωτίου,

Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευσαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.

Επίσης την βολή παρακολούθησαν δεκάδες Αμυντικοί Ακόλουθοι και παρατηρητές απο ολόκληρο τον κόσμο.

\"\" \"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Συνολικά είκοσι άτομα είχαν έρθει από την Ρωσία,στα Χανιά, τεχνικοί και αξιωματούχοι για την εκτόξευση.

Οι πρώτοι για να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την επιλογή των βλημάτων (τελικά επιλέχθηκαν τέσσερα βλήματα τα οποία αποσφραγίστηκαν 14χρόνια μετά από τα κιβώτιά τους!) και οι δεύτεροι για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση.

Το βλήμα εκτοξεύθηκε και ο στόχος, καταρρίφθηκε, στέλνοντας μηνύματα σε όλη την περιοχή ενώπιον δεκάδων ξένων αξιωματούχων και βέβαια της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που ήταν παρούσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook