Προφανώς είναι. Δεν εξηγείται αλλιώς. Σήμερα ο Γιώργος Καπουτζίδης έκανε κάτι εκπληκτικό. Πήρε μια χιλιοκαμωμένη κουβέντα, μια χιλιοειπωμένη ερώτηση και την έκανε εγχειρίδιο άποψης.

Για ένα πολύ σοβαρό θέμα -όσο και φαιδρό μερικές φορές-, την Χρυσή Αυγή και τον Νότη Σφακιανάκη, μίλησε απλά, στακάτα, ειλικρινά και τεκμηριωμένα. Χωρίς φανατισμό καλλιτεχνικό, κομματικό, φιλικό ή οτιδήποτε άλλο...

"Αν τα έλεγε αυτά η Δέσποινα, θα έπαυε να είναι φίλη μου". Πόσο πιο απλό ;

"Δεν μίλησε ο Πλάτωνας. Ένας λαϊκός τραγουδιστής, χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση μίλησε. Είναι τραγικό και κατάντια που έχει γίνει θέμα 15 ημέρες". Πόσο πιο αληθινό;

"Την άποψή του δεν την έλαβα σοβαρά υπόψη μου. Δεν με απασχολεί αυτό που δήλωσε. Δεν τον πήρα πολύ στα σοβαρά. Τι μας είπε ; Ότι οι πολιτικοί είναι κλέφτες; Χαίρω πολύ ; Ξέρει ποιός χτίζει τι. Οι εξωγήινοι την Ακρόπολη και η Χούντα τους δρόμους...".

"Και μας είπε να στηρίξουμε την Χρυσή Αυγή. Εγώ να σου πω την αλήθεια, δύο μήνες μετά τη δολοφονία ενός ανθρώπου, δεν θα έβγαινα με την τσίχλα στο στόμα να πω στην Ελλάδα και πιθανότατα στους γονείς αυτού του ανθρώπου που ακόμα θρηνούν, ποιούς να στηρίξουμε. Αυτό θεωρώ έλλειψη μόρφωσης. Αυτή την έλλειψη μόρφωσης ο κύριος Σφακιανάκης την είχε πάντοτε και θα την έχει πάντοτε.

"Γεννήθηκα σε έναν τόπο όπου οι ναζιστές σφάξαν κόσμο..." Πόσο πιο συγκινητικό ;

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν ήμουν ποτέ φαν του Καπουτζίδη και ίσως ανήκω στην συντροπτική μειοψηφία που δεν έβλεπε "Παρα πέντε". Μου ήταν συμπαθής απλά, ως ένας ταλαντούχος άνθρωπος. Από σήμερα, όμως, με αυτούς τους μικρούς συναισθηματικούς μονολόγους που έκανε, μετά τις ερωτήσεις του Λιάγκα, έφτιαξε ένα μικρό μονόπρακτο-οδηγό προς κολλημένους,στενόμυαλους και ανθρώπους περιορισμένης μόρφωσης. Και για μένα ανέβηκε πολύ ψηλά.

Είδα και στα μάτια του δημοσιογράφου, όταν ένιωσε την ανάγκη στο τέλος της συνέντευξης να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, πως συγκινήθηκε από τα όσα -αληθινά- βγήκαν από το στόμα του Γιώργου Καπουτζίδη. Toυ το είπε άλλωστε.

Νομίζω πως ήταν από τις καλύτερες συνεντεύξεις φέτος από κάθε άλλη εκπομπή. Όχι επειδή δε γουστάρω τον Νότη και βγήκε κάποιος να τον κράξει. Αλλά γιατί άκουσα έναν άνθρωπο που σκέφτεται ΟΡΘΑ. Έχει μάτια και αυτιά ανοικτά, γνώση, μνήμη, κρίση και ηθική. Ξέρετε πολλούς τέτοιους ;

ΥΓ: Ο Γιώργος Λιάγκας (και) σήμερα απέδειξε ότι μπορεί να χειριστεί μαεστρικά ένα τέτοιο θέμα και να βοηθήσει τον καλεσμένο να βγάλει κάτι αληθινό από μέσα του. Με την ίδια ευκολία που καφρίζει ένα θέμα, γελάει, κάνει χαβαλέ -χοντρό ή μη- τσαντίζεται, φεύγει ή εκνευρίζεται και βάζει τις φωνές, μπορεί να βγάλει μια ανθρώπινη στιγμή. Και του σαλονιού και του λιμανιού. That is talent my friend!

ΥΓ2: Αν κάποιου το μυαλό φτάνει μέχρι του σημείου να κατανοήσει πως το θέμα μας είναι πάλι να πούμε αν είναι καλός ή κακός ο "άρχοντας", τότε ...

ΥΓ3: Και για να μην ξεχνιόμαστε...Σαν σήμερα το 1943, οι ναζιστές έκαψαν τα Καλάβρυτα...

zappit.gr - Του Λάμπρου Κωνσταντάρα