Κοντά σε συμφωνία για το ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών φαίνεται πως βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η λύση που προωθείται προβλέπει 12μηνη παράταση για την πρώτη κατοικία και εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» το 2015.

Ο Κ.Χατζηδάκης έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών από τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν \’κορόιδα\’ που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και \’έξυπνοι\’ που εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις δεν πληρώνουν» τονίζει σε συνέντευξή του στην Ημερησία, επισημαίνοντας ότι εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αυτοί που καλούνται εξ ορισμού να βάλουν το χέρι στην τσέπη είναι είτε οι φορολογούμενοι είτε οι καταθέτες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξη, η λύση που προωθείται θα είναι ένα σύστημα με τρεις πυλώνες: Η δικαστική προστασία που παρέχεται από τους νόμους 3869/2010 και 4161/2013, για την οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από την τρόικα -η μόνη συζήτηση ως προς αυτό αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο δεύτερος πυλώνας, κατά τον υπουργό, αφορά ένα μεταβατικό σύστημα για το 2014, ως προς την εξωδικαστική προστασία, γι\’ αυτούς που καλύπτονται δηλαδή κατευθείαν από τον νόμο χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στο δικαστήριο. «Εκεί υπάρχουν διαφορές απόψεων ως προς τα κριτήρια με την τρόικα» σημειώνει.

Ο τρίτος πυλώνας, προσθέτει, είναι μια μόνιμη λύση από το 2015 και μετά, κατά το ιρλανδικό πρότυπο ή το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στην εξωδικαστική προστασία. «Δηλαδή αρχές και κανόνες, με βάση τους οποίους θα αποφεύγονται εντάσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, θα λαμβάνεται υπόψη η δύσκολη οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας γι\’ αυτούς που πράγματι το χρειάζονται» τονίζει.

Υπογραμμίζει, τέλος, πως η περιουσία και το εισόδημα είναι στοιχεία ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης του καθενός.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook