Ενώ ιδιώτες (έμποροι) έχουν καταφέρει να πάρουν ενιαία απόφαση, το ίδιο το κράτος (περιφέρεια) για μια ακόμα φορά αδυνατεί να καταλήξει σε μια κοινή απόφαση.

Αυτό που βιώνει η περιφέρεια Κρήτης στα μεγάλα θέματα ανάπτυξης, την ανυπαρξία κοινής γραμμής και τη δημιουργία δυο ταχυτήτων, φαίνεται ότι δεν μπορεί να την αποφύγει και στα μικρότερα θέματα.

Το αλαλούμ και η διχογνωμία σε επίπεδο περιφέρειας για το κλείσιμο ή τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, είναι άνευ προηγουμένου (δείτε εδώ και εδώ )

Και επειδή δεν γίνεται σε μια περιφέρεια να εφαρμόζονται πολιτικές κατά το δοκούν του καθενός, είναι απαραίτητο να δοθεί τουλάχιστον σε αυτό το θέμα μια απάντηση.

Μάλιστα η ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει σαφώς την πολιτική διάσταση του θέματος και την προνομιακή μεταχείριση που προκύπτει από το μπάχαλο αυτό.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

"Παρ΄όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο τα τα τελευταία χρόνια, τώρα και ένα χρόνο αναδείχθηκε ως προταιρεότητα του Υπουργείου το θέμα των Κυριακών, για να ξεχνάμε την ύφεση, την υποχρηματοδότηση των επιχειρήσεων, την υπερφορολόγηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Μετά την ψήφιση του Νόμου το καλοκαίρι και τις 7 Κυριακές, με 2 Κυριακές παρά τις αντιρρήσεις μας πριν τα Χριστούγεννα (ικανοποιώντας τα συμφέροντα κυρίως των Αθηνών), ακολούθησαν οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών που σε γενικές γραμμές ήταν στη σωστή κατεύθυνση και με βάσει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και των Εμπορικών Συλλόγων της Κρήτης.

Παρ΄όλο ότι υπήρχαν αποφάσεις συλλόγων που είχαν προτείνει την Κυριακή πριν τη Πρωτοχρονιά ως ιδιαίτερου εμπορικού ενδιαφέροντος, για λόγους νομιμότητας δεν την συμπεριέλαβε καμμία Αντιπεριφέρεια της Κρήτης, στις αποφάσεις που τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ.

Η αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυρακή 29 Δεκεμβρίου 2013 στην Κρήτη δεν ωφελεί.

Πιστεύομε ότι το θέμα έχει διάσταση πολιτική και νομική. Γι αυτό καλούμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη ΑΜΕΣΑ να αποφασίσει με τους κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης για το Ανοιγμα ή το

Κλείσιμο των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου αλλά ομοιόμορφα από το Καστέλι Κισάμου μέχρι τη Σητεία.

Σε αντίθετη περίπτωση αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό και προνομιακή μεταχείριση μεταξύ συναδέλφων και επιχειρήσεων στην Κρήτη.

Εάν δεν αντιμετωπισθεί το θέμα με τον τρόπο αυτό δεν μένει άλλος τρόπος παρά η προσφυγή στη δικαιοσύνη και η όποια απόφαση της να γίνει σεβαστή και να ισχύσει για όλα τα καταστήματα της Κρήτης.

Οι αρχές ισονομίας, συγκριτισμού, οι κοινές δράσεις και η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του εμπορίου στην Περιφέρεια της Κρήτης ήταν, είναι και θα είναι ο σκοπός της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης."

Flashnews.gr