Στις 11:58 το πρωί της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, η πρώτη δοκιμαστική βολή, του κορυφαίου Αντιαεροπορικού Πυραυλικού Συστήματος Μεγάλου Βεληνεκούς Ρωσικής προέλευσης S-300 (δείτε εδώ), ένα γεγονός που συγκέντρωσε τα διεθνή βλέμματα «φίλων και μη» της Ελλάδας, όταν πριν δεκαπέντε χρόνια η προοπτική και μόνο εγκατάστασής τους στην Κύπρο απείλησε μέχρι και εμπόλεμη σύρραξη με τους Τούρκους και προκάλεσε την αντίδραση Αμερικανών και Ισραηλινών.

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, νέοι συσχετισμοί δυνάμεων, γεωπολιτικά συμφέροντα και συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου «επέτρεψαν» την πραγματοποίηση της βολής από ένα υπερόπλο το οποίο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά για να είναι αποτελεσματικό.

Μιλώντας στο Flashnews.gr, o αντισυνταγματάρχης ε.α Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε στη γεωπολιτική συγκυρία εν μέσω της οποίας έγινε η δοκιμαστική βολή αλλά και τι μπορεί να σηματοδοτεί για τη χώρα μας.

Η σχέση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ

Οι S – 300 κατέστη δυνατόν να δοκιμαστούν πιθανόν κατόπιν συνεννόησης με τον γεωπολιτικό παράγοντα, δηλαδή τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ», εκτιμά ο κ. Καλεντερίδης

»Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο ζήτημα με την επιλογή της Τουρκίας, η οποία προσπάθησε να πάρει ένα αντίστοιχο όπλο από την Κίνα, να αποκτήσει δηλαδή ένα αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, αντίστοιχο με τους S-300. Αυτό προκάλεσε τεράστιες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και διατάραξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Όσον αφορά τη πολυσυζητημένη συμμαχία που διαμορφώνεται μεταξύ Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου, ο κ. Καλεντερίδης εκτιμά ότι “με το οπλικό αυτό σύστημα, η σχέση αυτή γίνεται πιο ισχυρή και θωρακισμένη, καθώς είναι ένα στρατηγικό όπλο που δεν κατέχει καμία άλλη χώρα σε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο και μάλιστα ρωσικής κατασκευής.

Η παρουσία ενός τέτοιου υπερόπλου στην Κρήτη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Αν. Μεσογείου, δίνει στην Ελλάδα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσει στρατιωτικά, το χρησιμοποιεί όμως πολιτικά και γεωπολιτικά”.

Η S 300 και η διαφύλαξη των ενεργειακών κοιτασμάτων

Σε περίπτωση που το σύστημα είναι διασυνδεδεμένο με το σύστημα αεράμυνας της Ελλάδας ή και με το σύστημα του ΝΑΤΟ, τότε ή Ελλάδα, τονίζει ο κ. Καλεντερίδης, γίνεται μια στρατιωτική υπερδύναμη, γιατί μιλάμε για μια θαλάσσια περιοχή όπου οι δυνάμεις ξηράς δεν έχουν καμία σημασία. Ακόμα όμως και οι ναυτικές δυνάμεις παίζουν ρόλο εφόσον έχεις την αεροπορική υπεροχή, δηλαδή τον έλεγχο του εναερίου χώρου.

Αναφερόμενος στη Κρήτη και συνδέοντας το θέμα της ασφάλειας με τις προσδοκίες για την ύπαρξη ενεργειακών κοιτασμάτων ο κ. Καλεντερίδης, με ρεαλιστικό τρόπο επεσήμανε ότι

“Το να υπάρχουν κοιτάσματα σε μια θαλάσσια περιοχή αν δεν μπορείς να την υπερασπιστείς και να την προστατέψεις δηλαδή να είσαι σε θέση να εξασφαλίσεις την ομαλή εξόρυξη αλλά και μεταφορά αυτών των κοιτασμάτων στις διεθνείς αγορές είναι σαν να μην τα έχεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι μπορεί αντί για ευλογία να γίνουν κατάρα. Για να γίνουν ευλογία θα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις αυτές τις περιοχές”.

Μια σύμπτωση με «ειδική» σημασία

Η βολή που πραγματοποιήθηκε τελικά, μετά από διήμερη αναβολή, την Παρασκευή, είχε, σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη και μια άλλη διάσταση καθώς συνέπεσε με την παρουσία Νταβούντογλου στην Ελλάδα.

Όπως σημειολογικά αναφέρει:

«Όταν οι Έλληνες αξιωματούχοι επισκέπτονταν, κυρίως την Άγκυρα οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δηλαδή κατά κάποιον τρόπο έδειχναν τις προθέσεις τους και τη δύναμή τους. Ότι η βολή έγινε ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Ελλάδα, η οποία πλέον δηλώνει την κυριαρχία της στην Αν. Μεσόγειο, είναι μια σημαντική παράμετρος στο όλο θέμα και έχει ειδική σημασία».

Κλείνοντας ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε στην επίσκεψη Νταβούντογλου την οποία συσχετίζει με τις διαδικασίες που οδηγούν στην τελική φάση για το πέρασμα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κύπρο.

«Αυτές οι εξελίξεις , στις οποίες εμπλέκεται ο γεωπολιτικός παράγοντας, δηλαδή οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δημιουργούν ασφυκτική πίεση στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να οδηγηθούμε σε μια λύση με ή χωρίς εισαγωγικά στο Κυπριακό. Η επίσκεψη Νταβούντογλου σχετίζεται με αυτό το ζήτημα και για αυτό επιστρέφοντας από την Ελλάδα επισκέφτηκε τα κατεχόμενα. Νομίζω ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τις δύο χώρες, ακριβώς επειδή έγιναν σωστοί χειρισμοί από τον Τάσο Παπαδόπουλο στο θέμα της ΑΟΖ και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου».

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook