Κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην υπόθεση των υποβρυχίων τάχθηκε ο υπουργός Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος επισημαίνοντας ότι «δεν συμβάλλει στο σημερινό περιβάλλον». Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα να βοηθήσουν ώστε «χωρίς περιττές αντιπαλότητες και διαξιφισμούς να βρεθεί λύση και να προχωρήσουμε».

«Δεκαπέντε χρόνια είναι πολλά», είπε αναφερθείς στην εξέλιξη της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι «πολιτικοί χειρισμοί του παρελθόντος οδήγησαν τα ναυπηγεία σε μια βαθιά προβληματικότητα».

Ωστόσο, ζήτησε «να παραμερίσουμε τις πολιτικές στρατηγικές», ενώ τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη αποδίδεται καλύτερα από τη Δικαιοσύνη και όχι από την Βουλή».

Όπως είπε «οι ευθύνες αποδόθηκαν και αποδίδονται από τη Δικαιοσύνη με σειρά καταδικαστικών αποφάσεων», ενώ τάχθηκε κατά των «κινήσεων πόλωσης».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για «συνολική και οριστική λύση για την υπόθεση των ναυπηγείων» με την συμβολή της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, καθώς για έγκρισή της από την Βουλή.

Επίσης, είπε ότι ήδη γίνεται στο ΥΠΕΘΑ επεξεργασία όσον αφορά στο σύνολο των καταλογισμών κατά των ναυπηγείων για έναρξη της δικαστικής διεκδίκησης των απαιτήσεων του Δημοσίου, ενώ αναφέρθηκε και στην επεξεργασία του σχεδίου παραλαβής των υποβρυχίων αφού υπολογισθεί η οικονομική ζημία που υπέστη το Δημόσιο από τις καθυστερήσεις.

Όπως τόνισε, υπήρξε «τεράστιο πρόβλημα στην εκτέλεση της συμφωνίας», κάτι που απέδωσε «στη αντισυμβατική συμπεριφορά του ιδιώτη επενδυτή που τότε κάποιοι τον δέχθηκαν καλοπροαίρετα».

Διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση» για το πρόβλημα και «για αυτό επιδιώκει άμεση λύση» και με προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού.

«Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο επιθυμούν όλοι, καθώς αποκλειστικός γνώμονας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «η κατάθεση της πρότασης τούτη την ώρα δεν γίνεται για να βοηθήσει και για αυτό η κυβέρνηση και η παράταξή μας δεν θα την στηρίξει».

Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος έχει ανακινήσει το θέμα από το 1998.

Η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι «απορρίπτει την τεχνητή πόλωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού».

Το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι θεωρεί την κίνηση «άσφαιρη».

Την πρόταση θα καταψηφίσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

in.gr