Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, το Ecofin κατέληξε σε συμφωνία για την τραπεζική ένωση και τη διαδικασία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών της ΕΕ.

«Είναι μια κοσμοϊστορική ημέρα για την τραπεζική ένωση», έγραψε στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.

Η συμφωνία δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί, αλλά άξιζε όλος ο χρόνος που ξοδέψαμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάντζους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως τη δημιουργία του τελευταίου πυλώνα για την τραπεζική ένωση.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση αποτελείται από δύο βασικούς πυλώνες: τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, που έχει συμφωνηθεί ήδη (θα τεθεί σε ισχύ το 2014 και προβλέπει τον έλεγχο 130 συστημικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), και το δεύτερο πυλώνα που είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών.

Αυτό που απομένει πλέον είναι τα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν τους όρους της τελικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να ξεκινήσει «ένα νέο κεφάλαιο για το τραπεζικό μας τομέα» πρόσθεσε ο Σάντζους.

in.gr