Πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στους πρώτους δέκα μήνες του 2013, έναντι ελλείμματος 3,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,48% (ΤτΕ).

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,2 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 5,4%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 4,5%.

Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των εισαγωγών αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.

Μειώθηκε κατά 225 εκατ. ευρώ το έλλειμμα Οκτωβρίου

Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 351 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 225 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Η μείωσή του αποδίδεται στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών – ειδικότερα, της βελτίωσης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες – καθώς και στη βελτίωση των ισοζυγίων των τρεχουσών μεταβιβάσεων και – δευτερευόντως – των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 39 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 197 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το ισοζύγιο εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε, λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές παρέμειναν στάσιμες. Επίσης, μειώθηκε και η καθαρή δαπάνη για εισαγωγές καυσίμων.

Η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Οκτωβρίου, λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων κατά 20,2%, η οποία αντανακλούσε αφίξεις αυξημένες κατά 18,1%.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook