Με εθνικό διαγωνισμό θα προχωρήσει η προμήθεια και δωρεάν διανομή 6.000 τόνων ρυζιού, αφού ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε πρόσφατα ματαιώσει με υπογραφή του το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων.

Το Πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, και στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του \’90, σε ετήσια βάση. Αρμόδιες Υπηρεσίες για την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ματαιώθηκε η δωρεάν διανομή ρυζιού (στο πλαίσιο του προγράμματος της επισιτιστικής βοήθεια) στους δικαιούχους του έτους 2013, αφού εξέπνευσε η προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου που είχε θέσει η Κομισιόν.

Η εκτέλεση του εν λόγω έργου, που αφορά τη δωρεάν διανομή 5.672.000 κιλών ρυζιού parboiled, με σύνολο της δαπάνης 4.798.406,41 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α., στους απόρους όλης της χώρας έτους 2013, είχε ανατεθεί στις εταιρείες ΕΥΓΕ Πιστιόλας (Αgrino), Αφοί Καραγεωργίου (3Α), Νutria, Aφοί Σπανού και Euricom, ωστόσο οι σχετικές συμβάσεις δεν είχαν υπογραφεί εξαιτίας των μηνύσεων που εκκρεμούσαν στο Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών από Agrino και Euricom κατά Αφοί Καραγεωργίου, Σπανού και Nutria, λόγω των σοβαρών ελλείψεων- όπως ισχυρίζονται-που υπήρχαν στους φακέλους που κατέθεσαν στο διαγωνισμό.»

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητούσε την υλοποίηση του προγράμματος και όπως δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται να πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Είτε είναι από εθνικούς, είτε από κοινοτικούς πόρους.Την ολιγωρία του κάθε Υπουργού, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να τρέχει διαρκώς να καλύπτει η Κυβέρνηση. Οι συμπολίτες μας περιμένουν αυτές ιδιαίτερα τις ημέρες και κάθε μέρα, τη στήριξη της πολιτείας, είμαστε υποχρεωμένοι να τους τη παράσχουμε. Σωστή η απόφαση της Κυβέρνησης, κρίμα που χάθηκαν Ευρωπαϊκά χρήματα που σίγουρα δεν μας περισσεύουν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook