Όπισθεν ολοταχώς κάνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το Σάββατο, επιβάλλει για ένα ακόμη χρόνο την υποχρέωση στους φορολογούμενους πολίτες να συλλέγουν αποδείξεις για να τις καταθέσουν στην εφορία.
Με τον νόμο 4172 που ψηφίστηκε φέτος, από 1.1.2014 καταργείτο η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων. Με το νέο φορολογικό καθεστώς που θεσπίστηκε, οι φορολογούμενοι θα δικαιούνταν έκπτωση φόρου, ασχέτως αν μάζευαν αποδείξεις ή όχι. Αν όμως μάζευαν αποδείξεις, θα υπήρχαν και επιπλέον κίνητρα για να τις συλλέγουν και να τις καταθέτουν, αλλά προαιρετικά μόνο για επιπλέον φορολογικό όφελος.
Το νέο σύστημα, όμως, δεν κατέστη εφικτό να ετοιμαστεί ώστε να είναι έτοιμο από 1.1.2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν πανικόβλητοι ότι το νέο σύστημα αποδείξεων δεν ήταν έτοιμο να εφαρμοστεί. Για να μην αφεθεί ανέλεγκτη τελείως η αγορά, η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει τροπολογία που προβλέπει: 
– Για το έτος 2014 και μόνον, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει το 10% του εισοδήματός του, σε αποδείξεις δαπανών. Φέτος οι φορολογούμενοι είχαν υποχρέωση να μαζεύουν έως και το 25%.
– Αν μαζέψουν λιγότερες από 10%, θα τιμωρούνται με φόρο 22% για το εισόδημα που δεν καλύφθηκε. Για παράδειγμα, αν για εισόδημα 20.000 ευρώ ετησίως ένας φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις 1.000 ευρώ και όχι 2.000 ευρώ, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά 2.200 ευρώ (10.000 Χ 22%)!
– Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που απαιτείται φτάνει στα 10.500 ευρώ.
– Οι κατηγορίες δαπανών που αναγνωρίζονται προς έκπτωση θα οριστούν με ειδική απόφαση που θα εκδώσει ο υπουργός Οικονομικών.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook