Τελευταία ενημέρωση 14.31

Και τυπικά υπερψηφίστηκε ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, στον απόηχο της καταψήφισης όλων των άρθρων από τον Βύρωνα Πολύδωρα και της διαγραφής του από την ΚΟ της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται πως χθες ολοκληρώθηκε χθες στην Ολομέλεια, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Το κοινοβούλιο υπερψήφισε κατά πλειοψηφία τα περισσότερα άρθρα και τις τρεις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ενώ για δεκαπέντε άρθρα (των πλέον βασικών συμπεριλαμβανομένων) έχουν ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ, ονομαστικές ψηφοφορίες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη χθεσινή συνεδρίαση ανακοίνωσε αλλαγές στο νόμο για τα ακίνητα.

Έτσι, για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των – εκάστοτε – τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» ή «έργα τέχνης». Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 5, για το οποίο θα διεξαχθεί αύριο ονομαστική ψηφοφορία.

Αναφέρεται πως την ειδική μεταχείριση των διατηρητέων κτηρίων, είχε ζητήσει σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας.

Αναφερόμενος στο τι ισχύει και τι θα ισχύει από 1.1.2014, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι με τις διατάξεις του ΚΦΔ που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και αυτές του ΚΕΔΕ που προτείνονται τώρα αντί των παραπάνω ποσοστών (60%, 100%,120%) τώρα προβλέπεται ότι αφού ένας χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες, τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30 % μετά την πάροδο δύο ετών.

«Δηλαδή κάναμε το 120%, 30% και μας λοιδορούν;» έθεσε το ερώτημα και προσέθεσε ότι κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου, ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται, ενημέρωσε το Σώμα ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλό προσθέτοντας «όσο μπορούμε χαμηλότερο και θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών» και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι να εναρμονίσουμε κατά το δυνατόν το επιτόκιο με το οποίο το Δημόσιο εξοφλεί τις απαιτήσεις του φορολογουμένου να είναι ίδιο με εκείνο το οποίο επιβάλλει στο φορολογούμενο».

Συμπληρωματικά, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο και θα ισχύει από 1.1.2014 την υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να διενεργεί εντόκως μέσα σε 90 ημέρες στο φορολογούμενο την επιστροφή φόρου από την πρώτη μέρα. Δηλαδή, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μεταξύ κράτους και πολίτη πρέπει να λειτουργούν αμφίδρομα. Αντίστοιχη διάταξη – εξήγησε ο υπουργός – δεν υπήρχε ποτέ στη φορολογική μας νομοθεσία. Τέλος, σημείωσε ότι και πάλι για πρώτη φορά δεν θα προβλέπονται πρόσθετες κυρώσεις στις περιπτώσεις επιβολής αυτοτελών προστίμων.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook