Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους και σκότωσαν σήμερα πέντε διαδηλωτές που ζητούσαν πολιτικές ελευθερίες στην πόλη Χομς, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής.

«Περισυλλέξαμε πέντε πτώματα στην περιοχή Μπαμπ αλ Σίμπα. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες ανάμεσα στους διαδηλωτές. Χιλιάδες πραγματοποιούν ακόμη πορεία σε άλλα σημεία της Χομς», δήλωσε ένας ακτιβιστής που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Άρματα μάχης είχαν παραταχθεί στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Τελ την ώρα που σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τρία άρματα μάχης βρίσκονται επίσης στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού, όπου οι ακτιβιστές έχουν καλέσει τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις.

Στην Τελ οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον των εκατοντάδων διαδηλωτών, τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς, όπως δήλώσε αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με ακτιβιστές τα άρματα μάχης εισήλθαν στη Χομς και πήραν θέση σε πολλές περιοχές του κέντρου, αλλά και άλλων συνοικιών της πόλης.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας, χρησιμοποιώντας μεγάφωνα που είχαν τοποθετήσει σε φορτηγάκια, καλούσαν τους κατοίκους της πόλης που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις να πάνε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους «αν δεν θέλουν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν». Καλούσαν επίσης τους εμπόρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω.

Εξάλλου περίπου 2.000 κάτοικοι του ανατολικού προαστίου της Δαμασκού Σάκμπα πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους κεντρικούς δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση εκατοντάδων συγγενών τους που έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλώσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να προχωρήσουν προς το κέντρο της Δαμασκού, 6 χιλιόμετρα μακριά, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο κέντρα από τα προάστια.

Εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ζήτησε σήμερα από τους Σύριους «να απέχουν από κάθε καθιστική διαμαρτυρία και διαδήλωση» επισημαίνοντας «την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας και να βοηθήσουν τις αρχές να εκπληρώσουν τις αποστολές τους», σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Η μυστική αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό

Εν τω μεταξύ, η μυστική αστυνομία της Συρίας συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ριάντ Σάιφ, ο οποίος έπαιρνε μέρος σε διαδήλωση εναντίον του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην περιοχή Μιντάν στην κεντρική Δαμασκό, σύμφωνα με κόρη του και ακτιβιστές.

«Ο πατέρας μου σπρώχθηκε σε ένα λεωφορείο με άλλους διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων κοντά στο τζαμί αλ Χάσαν», δήλωσε η Τζουμάνα Σάιφ στο Ρόιτερς.

Χιλιάδες άνθρωποι από τη νότια Συρία συρρέουν σε πόλη κοντά στη Ντεράα

Χιλιάδες κάτοικοι επαρχιακών πόλεων της νότιας Συρίας συνέρευσαν σήμερα σε πόλη που βρίσκεται κοντά στη Ντεράα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανατροπής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι χιλιάδες πολίτες, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στην πολιορκούμενη από άρματα μάχης εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες πόλη Ντεράα, συνέρευσαν στην Τάφας, η οποία βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρώτης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πλατεία κοντά στο παλιό τέμενος της Τάφας, κρατώντας πανό στα οποία αναγράφεται η λέξη «φύγε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ