Αν όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο πορίσματος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό μνημόνιο και την τρόικα είχαν γραφτεί από Ελληνα δημοσιογράφο, το εγχώριο πολιτικό σύστημα θα είχε σπεύσει, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς ίχνος ενδοιασμού, να τα χαρακτηρίσει αναξιόπιστα. Και τον ίδιο επιεικώς λαϊκιστή! Τώρα σιωπά αμήχανα και ένοχα… Και αυτό γιατί, απλούστατα, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί έναν τεράστιο κόλαφο για την καταστροφική πολιτική των μνημονίων, αλλά και για την ίδια την τρόικα και τον τρόπο δράσης της στην Ελλάδα και στις άλλες δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Πρόκειται για ένα κείμενο-«φωτιά» που ανατρέπει πλήρως την προπαγάνδα των υποστηρικτών της μνημονιακής πολιτικής των τελευταίων τριών ετών. Και δεν περιορίζεται μόνο στις τραγικές διαπιστώσεις. Διατυπώνει και ρηξικέλευθες προτάσεις, που σύντομα θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων και των διεργασιών για την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ του πορίσματος, ευρωβουλευτές Οtmar Karas και Liem Hoang Ngoc διαπιστώνουν ότι με το μνημόνιο μπορεί να αποφεύχθηκε προσωρινά η «ασύντακτη» χρεωκοπία, που θα οδηγούσε ενδεχομένως στην αναγκαστική έξοδο κρατών από την ευρωζώνη, αλλά δεν υπάρχει καμμιά ουσιαστική εγγύηση πως αυτά θα αποφευχθούν και στο μέλλον. Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια και το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα δεν απέτρεψαν ούτε μια «ομαλή» χρεωκοπία της χώρας, ούτε τη μετάδοση της κρίσης, υπό τη μορφή «ντόμινο», σε άλλα κράτη-μέλη. Και βέβαια υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι αστοχίες της τρόικας όχι μόνο μας οδήγησαν σε βαθειά ύφεση, αλλά και αύξησαν απότομα και κατακόρυφα το δημόσιο χρέος μας αντί να το μειώσουν! Οσο για τις περικοπές στα συστήματα υγείας και τις μεταρρυθμίσεις που δεν συνάδουν με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αποδοκιμασία είναι ρητή και απόλυτη!

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον έχουν και τα όσα εξόχως σημαντικά αναφέρονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παντελή απουσία δημοκρατικής λογοδοσίας και νομιμοποίησης της τρόικας. Εγείρεται ευθέως θέμα νομιμότητας τόσο για τον τρόπο σύστασης, όσο και για τον τρόπο λειτουργίας της. Βάσει του πρωτογενούς δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνουν οι συντάκτες του πορίσματος, δεν υπήρχε η κατάλληλη νομική βάση για τη δημιουργία της τρόικας. Η δημοκρατική «λογοδοσία» της ήταν αδύναμη, ενώ στις διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια υπήρχε έλλειψη διαφάνειας και ελάχιστη ή μηδενική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, με συνέπεια να επιδεικνύεται πολύ λίγη προσοχή στις αρνητικές για τους πολίτες συνέπειές τους και να μεγαλώνουν οι ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών που τα εφάρμοσαν. Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν απαράδεκτα τα επίπεδα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα και στις άλλες «μνημονιακές» χώρες…

ΣΤΟ ΙΔΙΟ αυτό πόρισμα-«χαστούκι» στην τρόικα η Ευρωβουλή ζητεί περισσότερη δημοκρατία, λιγότερη λιτότητα και αλλαγή πολιτικής για το χρέος. Συγκεκριμένα προτείνει:

• Αλλαγή των όρων των μνημονίων, δηλαδή χαλάρωση της λιτότητας, αφού ληφθούν υπόψιν τόσο η συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές, όσο και τα εμπειρικά παραδείγματα.

• Μεγαλύτερη λογοδοσία για τα μνημόνια σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και συνεχή ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα.

• Σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ώστε να αποχωρήσει σταδιακά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης, αμφισβητείται για πρώτη φορά η ανάγκη συμμετοχής στην τρόικα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ζητείται η επαναξιολόγηση του θέματος από το Συμβούλιο Υπουργών.

• Συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην κατάρτιση και την εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΟΛΑ αυτά δεν τα επισημαίνει, ούτε τα προτείνει κάποιος… λαϊκιστής αντιμνημονιακός δημοσιογράφος. Τα διαπιστώνει και τα εισηγείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι περιμένει λοιπόν η κυβέρνησή μας για να τα κάνει «σημαία» της και να ξεκινήσει μια μεγάλη, δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης των λαών της Ευρώπης και μια σκληρή και γενναία διαπραγμάτευση με τους ταγούς τους, για την αλλαγή της μοίρας των Ελλήνων; Τι περιμένει άραγε; Χρειάζεται τις παραινέσεις… λαϊκιστών δημοσιογράφων;

enikos.gr – Νίκος Χατζηνικολάου
                  Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook