Το ιταλικό κοινοβούλιο υπερψήφισε ένα νέο μέτρο για τη διαφήμιση στο internet, τον λεγόμενο «Google tax». Πλέον, οι ιταλικές εταιρείες θα πρέπει να αγοράζουν τις διαφημίσεις τους στο διαδίκτυο από επιχειρήσεις που έχουν έδρα τη χώρα, αντί για εταιρικά σχήματα που εδρεύουν σε παραδείσους, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και οι Βερμούδες.
Το μέτρο έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη και ορισμένοι νομικοί υποστηρίζουν ότι πιθανότατα παραβιάζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις στην εμπορική δραστηριότητα και θα μπορούσε να αμφισβητηθεί νομικά.
Τον Ιούλιο, μετά από αίτημα του G20, ο ΟΟΣΑ πρότεινε ένα σχέδιο ώστε να σταματήσουν οι πρακτικές που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως οι Google, Apple, Yahoo! Inc για να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Η Ιταλία είναι η πρώτη από τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. που περνά νομοθεσία για να χτυπήσει το πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι οι παραπάνω τακτικές «κοστίζουν» στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ περίπου 100 δισ. δολάρια τον χρόνο.
Το μέτρο είναι εμφανώς αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, υποστηρίζει ο Sol Picciotto, νομικός και καθηγητής στο Lancaster University της Βρετανίας. Παρά ταύτα, ο νόμος θα αυξήσει την πίεση στον ΟΟΣΑ να ξεκαθαρίσει το θέμα. Ο Οργανισμός πάντως δεν αναμένεται να ολοκληρώσει το σχέδιό του πριν από το τέλος του 2015.
Εταιρείες όπως η Google και η Amazon.com έχουν δεχθεί έντονη κριτική για τη στρατηγική τους να στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια κερδών στο εξωτερικό. Όπως μεταδίδει το Βloomberg, η Google, για παράδειγμα, πουλά όλες σχεδόν τις διαφημίσεις στην Ευρώπη μέσω της ιρλανδικής θυγατρικής, αφήνοντας ελάχιστα φορολογικά έσοδα στις υπόλοιπες χώρες, στις οποίες όμως κατοικούν οι πελάτες της. Η ιρλανδική θυγατρική με τη σειρά της πληρώνει δικαιώματα (royalties) σε μια δεύτερη ιρλανδική θυγατρική, η οποία όμως έχει έδρα στις Βερμούδες.
Έτσι, η Google πέρυσι έστειλε σχεδόν 12 δισ. δολάρια στις Βερμούδες μειώνοντας κατά περισσότερο από 2 δισ. δολάρια την παγκόσμια φορολογική επιβάρυνση που υφίσταται. Την ίδια στιγμή, η θυγατρική της Google στην Ιταλία πλήρωσε φόρο εισοδήματος μόλις 1,8 εκατ. ευρώ.
«Με μια πρώτη ματιά έχουμε αμφιβολίες αναφορικά με τον νόμο καθώς εμφανίζεται να κινείται ενάντια στις θεμελιώδεις αρχές ελευθερίας και μη διάκρισης», δήλωσε η Emer Traynor, εκπρόσωπος της Κομισιόν για φορολογικά θέματα. «Ενθαρρύνουμε την ιταλική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κάθε νομοθετική ρύθμιση είναι απόλυτα συμβατή με τους ευρωπαϊκούς νόμους».
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook