Με σκληρή επίθεση κατα της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, αντέδρασαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα Χανιά την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση εκδόθηκε πριν γίνει γνωστή η τελευταία ανακοίνωση του Υπ.Ανάπτυξης με την οποία ξεκαθαρίζεται πως την Κυριακή μπορούν να είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί σχετική απόφαση των αντιπεριφερειαρχών.

Στην σχετική ανακοίνωση των κ.κ. Ιωάννα Μπινιά, Γιάννη Χίνου, Νίκου Βουρλάκη και Γιάννη Φακιδάρη, αναφέρονται τα εξής:
\” Αγαπητοί συνάδερφοι αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, μάθαμε ότι το Προεδρείο του ΕΣΧ ανακοίνωσε το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου επικαλούμενο την πλειοψηφία των εμπόρων, που μετά από δική τους πρωτοβουλία, προέβησαν σε συλλογή υπογραφών.
Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της καθημερινότητας, καθώς και την ανάγκη για ρευστότητα, την εποχή της απόλυτης κρίσης και κατάρρευσης κάθε εμπορικής δραστηριότητας, όμως γνωρίζουμε καλά ότι η πτώση του τζίρου μας δεν οφείλετε αλλά ούτε και θεραπεύετε, με περισσότερες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων μας, για αυτό και ως εκπρόσωποι των Χανιωτών Εμπόρων οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων, που αν δεν αντιμετωπισθούν σωστά φέρνουν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ορισμένοι υποτιθέμενοι προασπιστές των συμφερόντων και δικαιωμάτων μας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα φέρουν.
Δυστυχώς η εκπροσώπηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων παίζει ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου και όχι προασπιστή των εμπόρων. Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση του προεδρείου (προφανώς κυβερνητικά κατευθυνόμενου) σχετικά με την «απαγόρευση» των διαδηλώσεων που εμποδίζουν την εμπορική κίνηση, ενέργεια που μας έφερε απέναντι στους ίδιους τους πελάτες μας ή οποία προηγήθηκε ακόμα και από τον ίδιο τον Υπουργό δημιουργώντας κλίμα καλύτερης υποδοχής των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως και η κατήχηση της Υπουργού Τουρισμού σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, παρακολουθούμενη από εκπροσώπους των εμπόρων που κινούσαν συγκαταβατικά το κεφάλι τους, σαν να έχουν λυθεί όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αφορούν τον νευραλγικό τουριστικό τομέα και ο μοναδικός λόγος που δεν έχουμε 12μηνο τουρισμό είναι λόγω των κλειστών καταστημάτων τις Κυριακές. 
Τέλος Χριστουγεννιάτικα, άλλη μια φορά μπροστά από τις εξελίξεις και εφαρμόζοντας τις κυβερνητικές προσταγές, προέβει στην ανακοίνωση του ανοίγματος την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου χωρίς καν να σεβαστεί τα προσχήματα, εφαρμόζοντας κυβερνητική εντολή (με αντίστοιχους συνεργάτες πανελλαδικά) λίγο πριν την ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης που εν ολίγοις εξέφρασε την δικαίωση της άποψης του Υπουργείου για άνοιγμα όλες τις Κυριακές του χρόνου αφού οι ίδιοι οι έμποροι το ζητάνε. Ομολογουμένως είναι αξιοπερίεργη η «συγκυριακή» απόλυτη ταύτιση με τις κυβερνητικές επιλογές.
Το αποκορύφωμα της παραπάνω λογικής είναι η συλλογή υπογραφών και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που οδηγούν αφενός τους συναδέλφους εμπόρους στον αποπροσανατολισμό από τα προβλήματα τους, στην δημιουργία εμφύλιας έντασης μεταξύ των συναδέρφων διαχωρίζοντας τους σε γειτονιές και διαφορετικά ωράρια. Ενώ με επιλεκτική ενημέρωση τους αποσπούν την συγκατάθεση τους για ενέργειες αμφιβόλου νομιμότητας που είναι πιθανό να τους κοστίσουν προσωπικά πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ, ξεχνώντας προφανώς συνειδητά ότι ο ρόλος του συνδικαλιστικού εκπροσώπου είναι να προστατεύει τα μέλη που εκπροσωπεί από τέτοιου είδους επιπολαιότητες και όχι να τα παρασύρει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα υποστούν. 
Δεν κρίναμε σκόπιμο να αναστατώσουμε και να δημιουργήσουμε συγχύσεις νωρίτερα μέσα στις γιορτές, ευελπιστώντας ότι θα επικρατήσει η λογική αλλά δυστυχώς επικράτησε η απόλυτη ανευθυνότητα εξαντλώντας όλα τα όρια της. 

Μπινιά Ιωάννα 

Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχουν ενημερωθεί τα 4 από τα 9 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τόσο σοβαρές κινήσεις και ανακοινώσεις, που ανατρέπουν τις αποφάσεις όλων των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων, όπου ομόφωνα είχαμε αποφασίσει κάθετα όχι σε οποιοδήποτε Κυριακάτικο άνοιγμα, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για όλους μας και κυρίως για την επιβίωση των καταστημάτων μας. Δεν είναι δυνατόν στις 29 Δεκεμβρίου που οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα όπου θα είναι εκ του νόμου κλειστές εμείς να ανοίγουμε, δίνοντας τους πάτημα και επιχειρήματα προκειμένου να ανοίγουν όλες τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου.

Χίνος Γιάννης 

Θεωρούμε αδιανόητο να καταργούν το Διοικητικό Συμβούλιο και παίζοντας κρυφτούλι πίσω από υπογραφές συναδέλφων, που προφανώς δεν γνωρίζουν τους κινδύνους μιας τέτοιου είδους ενέργειας, να προσπαθούν να καλύψουν τις προθέσεις τους αλλά και να πετάξουν την ευθύνη στα μέλη μας με τον πρωτόγνωρο να δηλώνουν ότι : επιθυμούν το άνοιγμα του καταστήματός τους την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου «ακόμα και χωρίς την άδεια του Περιφερειάρχη, αναλαμβάνοντας το ρίσκο για τυχόν κυρώσεις», χωρίς να τους έχουν γνωστοποιηθεί οι πιθανές κυρώσεις για τους ίδιους και τα καταστήματα τους. Ταυτόχρονα είναι πρωτοφανές αυτό το «απαράδεκτο» σε όλα του έγγραφο, να το διανέμουν και να υπογράφουν μέλη του προεδρείου ακυρώνοντας το θεσμό που εκπροσωπούν αλλά και την ίδια τους την επιλογή ακόμα και λίγες μέρες νωρίτερα. Καλούμε το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου να καλέσει έστω και σήμερα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να σταματήσει το κρυφτούλι, και να αναλάβει τις ευθύνες του χωρίς να κρύβεται πίσω από υπογραφές με ενέργειες που απαξιώνουν και ευτελίζουν τον σύλλογο οδηγώντας τον στην οριστική διάλυση του.

Βουρλάκης Νίκος 

Είναι ολοφάνερο ότι προσπαθούν να μας δωροδοκήσουν ανταλλάσοντας το άνοιγμα της τελευταίας Κυριακής του χρόνου με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε. Τα συμπεράσματα δικά σας για αυτούς που ‘σκίζουν’ τα ρούχα τους δήθεν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων και στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων αλλά και στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης. Απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι όχι είναι μόνο εκτός πραγματικότητας αλλά συνειδητά δεν τάσσονται απέναντι στα πραγματικά προβλήματα και στις ανάγκες του εμπορικού κόσμου, κάνοντας πλάτες στην άθλια κυβερνητική πολιτική, ταυτιζόμενοι στην πράξη με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, παίζοντας με τον πόνο και την δυστυχία. Είναι ορατό περισσότερο από ποτέ ότι για άλλη μια φορά μας δείχνουν το τυρί αλλά όχι την φάκα, που θα οδηγήσει στην απόλυτη καθιέρωση των μονοπωλίων των πολυεθνικών εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρέπει να εκπροσωπούμε και να υπερασπιζόμαστε.

Φακιδάρης Γιάννης

Στην προσπάθεια τους να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους ήλπιζαν στην αλλαγή στάσης του Αντιπεριφερειάρχη όπως άλλωστε έκαναν και οι συνάδελφοι του στην Ανατολική Κρήτη υπακούοντας στις άνωθεν εντολές. Όμως προς τιμήν του ο κ. Βουλγαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναλάβει την ευθύνη μίας παράνομης ενέργειας και ότι αν ήθελαν θα είχαν προνοήσει τότε που προσδιόρισαν το ωράριο με ομόφωνες αποφάσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Βουλγαράκης επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου αλλαγή στάσης του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων διατηρώντας σοβαρότατες επιφυλάξεις για την νομιμότητα και την διασφάλιση των μελών του συλλόγου με τέτοιου είδους ενέργειες ενώ ξεκάθαρα δημόσια τόνισε ότι τους 2μιση συζητήσεων ουδέποτε δεν τέθηκε θέμα ανοίγματος της συγκεκριμένης Κυριακής. 
Για πολλοστή φορά το προεδρείο του συλλόγου είτε συνειδητά είτε από αφέλεια λειτουργεί εις βάρος των μελών του ενώ επικοινωνιακά προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο.
Όμως οι αντιδράσεις μας ήταν συνειδητά περιορισμένες δίνοντας και ξαναδίνοντας ευκαιρίες προσπαθώντας να αφήσουμε στην άκρη προσωπικές εντάσεις και να δούμε πως θα λειτουργήσουμε προς όφελος των μελών μας, αλλά έφτασε ο κόμπος στο χτένι μια δύσκολη περίοδο με επιπόλαιες ενέργειες που θα συμβάλουν αποκλειστικά και μόνο στον αφανισμό του κλάδου των μικρομεσαίων επαγγελματιών.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook