Αναφορές στην οικονομική κρίση και στο μνημόνιο περιέχουν τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.
«Ο ελληνικός λαός μετά από πολλά χρόνια πίεσης, αγωνίας και σκληρών θυσιών δικαιούται να νιώσει πιο ασφαλής και πιο αισιόδοξος» τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 
«Αυτά τα στοιχεία φέρνει το 2014 ως έτος στροφής προς την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια καλή ευκαιρία να προβάλλει η Ελλάδα όχι την εικόνα της κρίσης, αλλά το πρόσωπο μιας κανονικής, θεσμικά ισότιμης χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άποψη για το μέλλον τη Ευρώπης.
«Τώρα που φτάνουμε στο τέλος της δραματικής αυτής εμπειρίας πρέπει να προστατεύσουμε τις θυσίες και επιτεύγματα του λαού μας, με τα οποία κανείς δεν δικαιούται να παίζει για μικρούς κομματικούς λόγους» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Και καταλήγει: «Τώρα που καταφέραμε να φτάσουμε έως εδώ, αποφεύγοντας τα τρισχειρότερα δίπλα από τα οποία περάσαμε, πρέπει να μη χάσουμε την υπομονή και την αντοχή μας. Πρέπει να διαφυλάξουμε τη συνοχή μας ως κοινωνία και την ενότητα μας ως έθνος. Ας διαφυλάξουμε τη δυνατότητα μας να ευχόμαστε ο ένας στον άλλο για τα απλά και βασικά ανθρώπινα πράγματα και όλοι μαζί να ευχόμαστε και να αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα ισχυρή, υπερήφανη, πραγματικά αυτοδύναμη μέσα σε ένα κόσμο ειρηνικό και μια Ευρώπη που ξαναβρίσκει τον ιστορικό της βηματισμό».
«Τη χρονιά που φεύγει συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου, τρία χρόνια από τη στιγμή που το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό του δικομματισμού παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «οι ίδιοι που ψήφιζαν νέους μνημονιακούς νόμους ύφεσης και ανεργίας, συνέχισαν να μιλούν για μεταρρυθμίσεις και ανάκαμψη και για ένα success story που υπήρχε μόνο μέσα στο μυαλό τους. Δεν δίστασαν ακόμα και να φιμώσουν τη φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ρίχνοντας μαύρο στην ενημέρωση, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Συνέχισαν με ψέματα και συκοφαντίες, με το φόβο και τον αυταρχισμό, να προσπαθούν να γαντζωθούν στην εξουσία.
Έφτασαν στο σημείο να στοχοποιούν τους κοινωνικούς αγώνες και την Αριστερά, θυμίζοντας τις χειρότερες στιγμές ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος που είχαμε αφήσει προ πολλού πίσω μας. Είναι οι ίδιοι που εξέθρεψαν το αβγό του φιδιού, που επέτρεψαν στη Χρυσή Αυγή να δρα ανενόχλητη, σκορπίζοντας το ναζιστικό της μίσος, φτάνοντας και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».
«Η χρονιά, όμως, που έφυγε ήταν και μια χρονιά αντίστασης και αγώνων, υπενθύμισης ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα δικαιώματά του, μέχρι να πάρει πίσω όλα όσα του ανήκουν. Μια χρονιά όπου η Αριστερά συνέχισε να αντιπροσωπεύει την Ελπίδα απέναντι στο φόβο και το μέλλον απέναντι στους εκπροσώπους του παλιού και του φθαρμένου» αναφέρει η ανακοίνωση.
Για τη χρονιά που έρχεται, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε το 2014 τη χρονιά που η δημοκρατία θα νικήσει τον αυταρχισμό και οι ανάγκες των ανθρώπων θα μπουν πάνω από τις ανάγκες των δανειστών. Να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο του στην κρίση, να δυναμώσουμε τα δίκτυα αλληλεγγύης, να στηρίξουμε δομές αυτοδιαχείρισης και να προβάλουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα οργάνωσης της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Η χρονιά που θα βάλουμε τέλος στα μνημόνια και θα ανοίξουμε νέους δρόμους αλληλεγγύης και ανατροπής σε όλη την Ευρώπη. Θα ενώσουμε τις φωνές μας με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς, θα δώσουμε – και με την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την Κομισιόν – ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας».
«Η ελπίδα θα νικήσει το φόβο και η αλληλεγγύη θα νικήσει την καταστροφή. Ευχόμαστε σε όλους τους πολίτες, υγεία και δύναμη. Και καλούς αγώνες» καταλήγει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ με μήνυμά του στον λαό για τη νέα χρονιά απευθύνεται «με αισιοδοξία στους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας μας και τους καλεί να κάνουν το 2014 έτος λαϊκής αγωνιστικής ανάτασης».
«Παρά τις δυσκολίες και τα τρομοκρατικά διλήμματα όσων θέλουν το λαό στη γωνία, σε ρόλο παθητικού παρατηρητή, το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της αντίστασης στους χώρους δουλειάς, στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αγρότες και επαγγελματίες, τη νεολαία και τις γυναίκες. Να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων» αναφέρεται στο μήνυμα του κόμματος.
«Η πρόταση του ΚΚΕ για την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εργατική-λαϊκή εξουσία, είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία προς όφελος του λαού» υπογραμμίζεται στο μήνυμα.
Το ΚΚΕ τονίζει πως «η αναμονή λύσεων μέσα από την αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού και το νέο διπολισμό το μόνο που θα φέρει θα είναι νέες απογοητεύσεις, διαψεύσεις και άλλα χαμένα χρόνια» και προσθέτει πως «ο λαός μπορεί να αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη πείρα για να μην πέσει στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν σήμερα ο ένας μιλάει για το 2014 ως έτος «ανάκαμψης» και ο άλλος ως έτος «ανατροπής»».
«Η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, ακόμη και αν επιτευχθεί, δε θα φέρει ανακούφιση για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις λαϊκές οικογένειες που περνάνε δύσκολα. Δε θα πάρει πίσω τους αντεργατικούς-αντιλαϊκούς νόμους, που υλοποιήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, ούτε θα εμποδίσει την υλοποίηση νέων μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να διασφαλίσει την κερδοφορία του και που τα επιβάλλει μαζί με την ΕΕ» αναφέρει το ΚΚΕ.
Στο μήνυμα του κόμματος υπογραμμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 «ξεκινά η μόνιμη επιτήρηση των χωρών από την ΕΕ, με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η λυκοσυμμαχία φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας» και πως «δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διορθωθεί, παρά μόνο να ανατραπεί με την επιλογή κάθε λαού να ακολουθήσει το δρόμο της αποδέσμευσης από αυτήν».
«Απέναντι στη σημερινή κατάσταση χρειάζεται να γιγαντωθεί μια δυναμική μαχητική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, με ισχυρό το ΚΚΕ παντού, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές και την ύπαιθρο» αναφέρεται στο μήνυμα του κόμματος, το οποίο καταλήγει «το ΚΚΕ αισθάνεται το βάρος αυτής της ευθύνης και δεσμεύεται να συνεχίσει ακόμη πιο αποφασιστικά για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες και τα καθήκοντα της εποχής, για την υπόθεση του σοσιαλισμού που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος και επίκαιρος από ποτέ».
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook