Επιλέχθηκαν οι 1.058 «φιναλίστ» που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του ιδιότυπου διαγωνισμού για την ομάδα που θα σταλεί μελλοντικά να εποικίσει τον Αρη, σύμφωνα με την εταιρεία Mars One, που θα ήθελε να δει το σχέδιό της να γίνεται πραγματικότητα το 2025.

Από τους 200.000 ανθρώπους, από 140 χώρες, που είχαν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να εγκαταλείψουν για πάντα τη Γη, στη δεύτερη φάση πέρασαν μόνο οι 1.058,
ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίσαμε με τους 200.000 υποψηφίους ήταν να ξεχωρίσουμε αυτούς που θεωρούμε ότι είναι ικανοί, ψυχικά και σωματικά, να γίνουν οι πρεσβευτές μας στον Άρη, από εκείνους που δεν παίρνουν την αποστολή αυτή τόσο σοβαρά», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Μπας Λάνσντορπ, ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της ολλανδικής εταιρείας Mars One.

Το σχέδιο της εταιρείας, που θέλει να χρηματοδοτήσει την αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό αν και έχει την υποστήριξη του Ολλανδού Γκέραντ Χουφντ, του επιστήμονα που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1999.

Από τους χιλιάδες υποψηφίους η εταιρεία θα επιλέξει τελικά μόνο 24 «αποίκους» που θα αναχωρήσουν σε έξι ομάδες των τεσσάρων ατόμων η καθεμιά με προορισμό τον Άρη.

Οι υποψήφιοι θα περάσουν από διάφορες δοκιμασίες, ιατρικές εξετάσεις και ψυχολογικά τεστ και θα συμμετάσχουν σε «ομαδικές προσομοιώσεις» όπου θα εξεταστούν κυρίως οι σωματικές και πνευματικές ικανότητές τους.

Οι επίδοξοι άποικοι δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γη, και θα πρέπει να αναζητήσουν νερό και οξυγόνο ενώ θα πρέπει να καλλιεργήσουν την τροφή τους. Η επιφάνεια του Αρη είναι μια απέραντη έρημος, η ατμόσφαιρα αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και η μέση θερμοκρασία ανέρχεται στους -63 βαθμούς Κελσίου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στον Άρη έχουν φθάσει μόνο ρομπότ από την NASA, ενώ οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να στείλουν επανδρωμένη αποστολή την επόμενη εικοσαετία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook