Ο καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (1996-2000) βραβεύτηκε στο 4ο Εθνικό Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής (ΕΕΧΜΤ), το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το ESCP Europe Business School (Research Centre for Energy Management), το Audencia Nantes School of Management, και το ΑΤΕΙ Πειραιά.
Ο Σταύρος Θωμαδάκης σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Yale. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sloan School of Management του MIT, από το οποίο έλαβε το Master και το PhD στην Χρηματοοικονομική Επιστήμη, το 1974.
Δίδαξε επί 17 έτη σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, City University of New York και ΜΙΤ. Εξελίχθηκε σε Καθηγητή Α\’ Βαθμίδας.
Μετακλήθηκε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση και διηύθυνε για πολλά χρόνια τον τομέα Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής καθώς και το Κέντρο Μελετών Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Χρηματοοικονομικής, Εφαρμοσμένης και Ελεγκτικής το οποίο και διευθύνει.
Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια σχετικά με θέματα της ειδικότητάς του, όπως χρηματοοικονομική, βιομηχανική οργάνωση, τραπεζική, οικονομική ιστορία.
Έχει συγγράψει 4 βιβλία και έχει συνεπιμεληθεί 2 συλλογικούς τόμους. Το τελευταίο βιβλίο του είναι: Κράτος και ανάπτυξη σχτην Ελλάδα: ένα εξελεκτικό δίδυμο (Εκδ. Αλεξάνδρεια 2011).
Επαγγελματική σταδιοδρομία
1. Μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της (τότε) ΕΟΚ, 1982-84 και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το 1982-83.
2. Μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου, 1989-90.
3.Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Έλληνικής Ένωσης Τραπεζών (1995-96).
4. Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΠΕ (1994-96).
5. Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (1996-2004).
6. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), (2000-2004).
7. Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2013).
Ακόμη, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς και ορκίσθηκε πρώτος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την εποπτεία των διεθνών ελεγκτικών προτύπων και των κανόνων δεοντολογίας του ελεγκτικού επαγγέλματος.

(Στην φωτογραφία της βράβευσης του Σταύρου Θωμαδάκη, διακρίνονται από δεξιά ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Πρόεδρος της Financial Engineering and Banking Society, o βραβευθείς Καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης, ο Καθηγητής Αιμίλιος Γαλαριώτης του Audencia School of Management, o Καθηγητής Μιχάλης Δούμπος του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Καθηγητής Κώστας Ανδριοσόπουλος του Ecole Superieure de Commerce de Paris (London). οι τρεις τελευταίοι Καθηγητές ήταν οι Οργανωτές του Συνεδρίου.)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook