Το συνολικό κόστος των φυσικών καταστροφών παγκοσμίως το 2013 ανήλθε σε περίπου 125 δισ. δολάρια ή στα 92 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της γερμανικής αντασφαλιστικής Munich Re που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη εταιρεία, τα τελευταία δέκα χρόνια οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές συνολικού ύψους 184 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το 2013 το ποσό για τον τομέα της ασφάλισης ανήλθε σε 31 δισ. δολάρια, δηλαδή λιγότερο από το μέσο όρο των 56 δισ. δολαρίων των τελευταίων δέκα ετών, τονίζει στη μελέτη της η εταιρεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Munich Re, το 2013, οι φυσικές καταστροφές με το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος ήσαν οι πλημμύρες στη νότια και ανατολική Γερμανία και στις γειτονικές χώρες, τον Ιούνιο. Οι πλημμύρες αυτές προκάλεσαν ζημιές 11,7 δισ. ευρώ.

Για τον ασφαλιστικό τομέα, το μεγαλύτερο κόστος είχε η χαλαζόπτωση στη Γερμανία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καθώς προκάλεσε ζημιές 3,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,1 δισ. ευρώ κάλυψαν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Η φυσική καταστροφή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες ήταν ο τυφώνας Χαϊγιάν στις νότιες Φιλιππίνες στις αρχές Νοεμβρίου, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 6.000 άνθρωποι και εκατομμύρια έμειναν άστεγοι.

Συνολικά, οι 880 φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2013 προκάλεσαν το θάνατο 20.000 ανθρώπων, περισσοτέρων σε σχέση με το 2012, αλλά πολύ λιγότερων από το μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών (106.000), σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής εταιρείας.

in.gr