«Το κυριότερο είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ) κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, αναφορικά με τις προτάσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναμόρφωση των αγροτικών Συνεταιρισμών. 

Ο κ.Γωνιωτάκης επιφυλάχτηκε να αναφερθεί στην ουσία των προτάσεων επισημαίνοντας πως αυτές είναι υπό διαμόρφωση και όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να έρθει σε συζήτηση το τελικό κείμενο , να το δούμε άρθρο προς άρθρο, για να τοποθετηθούμε πλήρως. Μέσα από μια γενική πρόταση δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα διότι είναι πάρα πολλά».

Πάντως επεσήμανε πως όλοι συμφωνούν στο ότι πρέπει να αλλάξει το Συνεταιριστικό κίνημα. 

«Θα πρέπει να δώσουμε μια νέα κατεύθυνση στο Συνεταιριστικό κίνημα ώστε να λειτουργήσει σαν επιχείρηση των παραγωγών , προκειμένου να παρεμβαίνει δυναμικά στην αγορά από το χωράφι μέχρι το ράφι. Δηλαδή να καθοδηγεί τον παραγωγό στην καλλιέργεια αλλά συγχρόνως να αναπτύξει το marketing ως προς την πώληση των αγροτικών προϊόντων» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το Συνεταιριστικό κίνημα ο κ.Γωνιωτάκης είπε :

«Πρώτον. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος γιατί εάν επαναληφθούν τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα.

Δεύτερον. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Να δούμε καταρχάς την σχέση Συνεταιριστικού κινήματος και μέλους. Δεν μπορεί κάποιος να λέει πως είναι μέλος του Συνεταιριστικού κινήματος και να μην έχει ενεργή συμμετοχή. Εάν εγώ είμαι μέλος του Συνεταιριστικού κινήματος και τα προϊόντα μου δεν τα περνάω από τον Συνεταιρισμό, τότε δεν πρέπει να είμαι μέλος.

Από την άλλη όμως και το Συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να εξασφαλίζει την αγορά , εμπορία των προϊόντων, να εξασφαλίζει καλύτερες τιμές, ώστε να έχει μεγαλύτερο κέρδος ο παραγωγός. 
Εάν δεν δούμε αυτή την πρώτη αρχή, τότε δεν θα κάνουμε και πάλι τίποτε.

Τρίτον. Το ερώτημα είναι. Θα έχουμε μια οργανωμένη λειτουργία του Συνεταιριστικού κινήματος με το κατάλληλο προσωπικό στην κατάλληλη θέση έτσι ώστε να υπάρχει ο άνθρωπος που θα ασχολείται με το management , την εμπορία των προϊόντων ; “

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ η αναμόρφωση των Συνεταιρισμών που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις και λύσεις και σε αυτά τα ζητήματα, προκειμένου το Συνεταιριστικό κίνημα να μπορέσει με την σειρά του να δώσει λύσεις στα τεράστια και ολοένα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην διάθεση των προϊόντων τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook