Τελευταία ενημέρωση 20:38

Η απόφαση να ακυρωθεί το μέτρο της καταβολής 25 ευρώ κατα την εισαγωγή ασθενών για νοσηλεία στα Νοσοκομεία ελήφθη απο την κυβέρνηση.

Ως "ισοδύναμο μέτρο" για αντικατάσταση του χρηματικού ποσού, αποφασίστηκε η επιβολή νέων αυξήσεων στα τσιγάρα και στον καπνό.

Η απόφαση 
 με την οποία καταργούνται τα 25 ευρώ για νοσηλεία στα νοσοκομεία, και ως ισοδύναμο μέτρο αυξάνεται η τιμή των τσιγάρων (πακέτο και καπνός) με 5 λεπτά , γνωστοποιήθηκε από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συναντήθηκε νωρίτερα, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το εισιτήριο στα νοσοκομεία.

Μάλιστα η εφαρμογή της θα είναι άμεση αφού ήδη απο το Υπ.Υγείας εστάλει σε όλα τα Νοσοκομεία εγκύκλιος του κ.Άδωνι Γεωργιάδη στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Με την έκδοση της παρούσης, καταργούνται οι υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ4α/οικ. 120068/31-12-2013, Υ4α/οικ.506/03-01-2014 καθώς και Υ4α/οικ.348/03-01-2014 εγκύκλιοι και δεν εισπράττεται το προβλεπόμενο ποσό των 25€ από τον ασθενή για την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο.Η συνάντηση του Υπ.Υγείας με Βουλευτές ΠΑΣΟΚ

Όπως ανακοινώθηκε απο το Υπουργείο Υγείας "ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, κ.κ Δημήτρη Κρεμαστινό, Χρήστο Πρωτόπαπα, Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστο Δερβένη και Κώστα Τσουμάκα. Στη σύσκεψη, επίσης, συμμετείχαν ο Υφυπουργός, κ. Αντώνης Μπέζας, καθώς και οι δύο γενικοί γραμματείς.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις:

κ Γεωργιάδης: «Το Υπουργείο Υγείας είχε πει από την αρχή ότι εφόσον βρεθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ. Σήμερα είχαμε διαρκείς επαφές και με το ΠΑΣΟΚ και με τον Υπουργό Οικονομικών και στη συνάντηση που είχαμε προ ολίγου αλλά και σε συμφωνία με τον κ. Πρωθυπουργό και τον κ. Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, συμφωνήσαμε το μέτρο των 25 ευρώ να αντικατασταθεί από μία αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα κατά 5 λεπτά, χρήματα τα οποία θα κατατεθούν στον αντίστοιχο λογαριασμό των νοσοκομείων όπου θα καλύπτονταν τα 25 ευρώ. Κατά συνέπεια, με αυτήν την απόφαση, και την τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών έχει βρεθεί το δημοσιονομικό ισοδύναμο και άρα καταργείται το μέτρο των 25 ευρώ».

Ερ. Δημοσιογράφου: Και με αυτούς που έχουν ήδη πληρώσει; Αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ήδη πληρώσει;

κ. Γεωργιάδης: «Ο νόμος ισχύει από την ημέρα που ισχύει».

Ερ. Δημοσιογράφου: Πείτε μας, καταργείται για όλους ή μόνο για τους ανέργους;

κ. Γεωργιάδης: «Καταργείται για όλους. Το σύνολο των 25 ευρώ ήταν 40 εκατομμύρια προϋπολογισμός το χρόνο και το μέτρο το οποίο εμείς προτείναμε με τον κ. Υπουργό των Οικονομικών σήμερα τρία διαφορετικά μέτρα για δημοσιονομικά ισοδύναμα ή ένα από τα τρία το οποίο τελικώς επελέγη να έχει ακριβώς την ίδια δημοσιονομική απόδοση».

Ερ. Δημοσιογράφου: Σας απασχόλησε καθόλου και το θέμα του ενός ευρώ;
κ. Γεωργιάδης: «Όχι, συζητήσαμε για τα 25 ευρώ».
Ερ. Δημοσιογράφου: Οπότε 5 λεπτά στο κάθε πακέτο…
κ. Γεωργιάδης: «Πέντε λεπτά στο κάθε πακέτο».
Ερ. Δημοσιογράφου: Δεν θα έχουμε κάτι άλλο, δηλαδή καπνόσημο, καταστήματα και αυτά που θα συμβάλλουν…
κ. Γεωργιάδης: «Όχι, άλλα σενάρια αυτά».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πόσο θα εισπράξετε από τα τσιγάρα;
κ. Γεωργιάδης: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια που θα είχαν την ίδια δημοσιονομική απόδοση. Από τα σενάρια αυτά επελέγη με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Πρωθυπουργού και του κ. Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως η αύξηση της τιμής του πακέτου των τσιγάρων και του χύμα καπνού, του κομμένου καπνού, κατά 5 λεπτά. Αυτά τα συγκεκριμένα 5 λεπτά θα πηγαίνουν όλα στους προϋπολογισμούς των δημοσίων νοσοκομείων».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πόσο θα είναι το…
κ. Γεωργιάδης: «Είναι ακριβώς 40 εκατομμύρια η απόδοση αυτού του μέτρου όσο δηλαδή είχε προϋπολογιστεί και για το μέτρο των 25 ευρώ».
Ερ. Δημοσιογράφου: Και από πότε θα ισχύει;
κ. Γεωργιάδης: «Η κατάθεση της τροπολογίας θα γίνει σήμερα και όπως ξέρετε στους σχετικούς νόμους ισχύει από την κατάθεση».
Ερ. Δημοσιογράφου: Μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας θα συνεχίσει να εισπράττεται το ποσό των 25 ευρώ;
κ. Γεωργιάδης: «Όχι. Φυσικά, εφόσον από σήμερα κατατίθεται η τροπολογία σταματάει η καταβολή των 25 ευρώ».
Ερ. Δημοσιογράφου: Τα άλλα σενάρια μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν;
κ Γεωργιάδης: «Δεν έχει σημασία αυτό».

Ερ. Δημοσιογράφου: Υπήρχε η πληροφορία, κ. καθηγητά, ότι είχατε έρθει με σκληρή γραμμή. Είναι έτσι;

κ. Κρεμαστινός: «Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα το μεσημέρι ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία. Κατόπιν τούτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βεβαίως εξέφρασε την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, όπως σας είπε και ο Υπουργός Υγείας, βρήκαν τη λύση του ισοδυνάμου, οπότε όλοι είναι ικανοποιημένοι. Και δε θα επιβαρυνθεί κανένας και η επιβάρυνση των πέντε λεπτών είναι περίπου αστεία, οπότε έχει επιτευχθεί ο στόχος. Δε θα έχουμε επιβάρυνση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία».
Ερ. Δημοσιογράφου: Για το ένα ευρώ, θα ρωτήσω πάλι, στις συνταγές που θα αρχίσει αύριο να ισχύει;
κ. Κρεμαστινός: «Αυτό είναι θέμα του Υπουργείου. Η δική μας θέση –τη γνωρίζετε- είναι ότι δε θέλουμε επιβάρυνση περαιτέρω, οποιαδήποτε, στο χώρο της υγείας, βεβαίως και στο ένα ευρώ».
Ερ. Δημοσιογράφου: Μη φτάσουμε να ψάχνουν και εκεί ισοδύναμα…
κ. Κρεμαστινός: «Αυτό θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή λύσαμε το μεγάλο θέμα».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πάντως και στη μια και στην άλλη περίπτωση στον κόσμο το μεταφέρετε το βάρος.
κ. Κρεμαστινός: «Αν εσείς νομίζετε ότι τα πέντε λεπτά είναι επιβάρυνση, εγώ μακάρι να μπορούσα να βάλω προσωπικά ένα ευρώ και να σταματήσει το κάπνισμα ο κόσμος. Μιλάω ως καρδιολόγος».
Ερ. Δημοσιογράφου: Υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα και για το ένα ευρώ; Να θέσετε θέμα για το ένα ευρώ ανά συνταγή; Να ζητήσετε άλλα ισοδύναμα;
κ. Κρεμαστινός: «Σε αυτή τη φάση είπαμε την άποψή μας».
Ερ. Δημοσιογράφου: Ότι διαφωνείτε με αυτό;
κ. Κρεμαστινός: «Διαφωνούμε. Αν έρθει ο νόμος στη Βουλή, θα το δούμε».
Ερ. Δημοσιογράφου: Όχι όχι…

κ. Γεωργιάδης: «Το μέτρο του ενός ευρώ ισχύει από αύριο».
κ. Κρεμαστινός: Αν έρθει ο νόμος στη Βουλή…
Ερ. Δημοσιογράφου: Έφερε σχετική τροπολογία το ΚΚΕ, ζητώντας και την κατάργηση και του ενός ευρώ. Θα σκεφτείτε προφανώς στη διαδικασία της ψηφοφορίας;
κ. Κρεμαστινός: «Αυτό θα το αποφασίσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».
Ερ. Δημοσιογράφου: Πόσα αναμένεται να εισπράξετε από το ένα ευρώ, κ. Υπουργέ;
κ. Γεωργιάδης: «Η συζήτηση σήμερα είναι για τα 25 ευρώ».
κ. Κρεμαστινός: «Εκείνο που έχει σημασία και πρέπει να πω, είναι ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενθέρμως υιοθέτησε αυτή την άποψη».