Το ενδεχόμενο ένα οργανωμένο δίκτυο αποτελούμενο από παλιούς και νέους αντάρτες πόλης με τη βοήθεια δύο ποινικών να έχει φροντίσει για την «εξαφάνιση» του Χριστόδουλου Ξηρού, εξετάζει βάσιμα η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Οι αναλυτές, στους υψηλούς ορόφους του μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια περίεργη σύμπραξη, τριών τρομοκρατών της παλιάς γενιάς με περίπου δέκα άτομα του νέου αντάρτικού πόλης και την έμπρακτη βοήθεια δύο ποινικών.

Σε αυτή τη λογική, το «διευθυντήριο» της νεοτρομοκρατίας, έψαχνε ένα πρόσωπο – σύμβολο που θα έδινε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των ομάδων ένοπλης βίας ένα χαρακτήρα συνέχειας και εξέλιξης των προηγούμενων οργανώσεων.

«Θεωρείται δεδομένο ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός στα 56 του, με δώδεκα χρόνια φυλακή στην πλάτη του και 23 χρόνια αποχής από τη δράση δεν θα πιάσει το καλάσνικοφ και τη ρουκέτα.

Η «αποφυλάκιση» του έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και σε συνδυασμό με το χτύπημα στη γερμανική πρεσβεία θέλουν να περάσουν το μήνυμα στο χώρο ότι το αντάρτικο επέστρεψε…», τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει! «Όσο περνούν οι ώρες και ο «Μανώλης» της 17 Νοέμβρη δεν εμφανίζεται πουθενά τόσο ενισχύεται το σενάριο μας.

Μόνος του δεν θα μπορούσε να σβήσει τα ίχνη του και προφανώς κάποιοι τον «έψησαν» να την κοπανήσει για να αποτελέσει την εμβληματική φυσιογνωμία του νέου αντάρτικού πόλης.

Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή στάσης του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν η μεταφορά του από την ειδική πτέρυγα των κρατουμένων για συμμετοχή στη 17Ν, στην Ε΄, όπου έκανε παρέα με γνωστό ποινικό.

Ο Ξηρός, μέσα στη φυλακή ήρθε σε επαφή και με άτομα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ η συγκεκριμένη οργάνωση χαιρέτησε με θερμό τρόπο την απόδραση του ανεβάζοντας σχετικό κείμενο σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αλλά και οι δηλώσεις του συνηγόρου του 56χρονου κ. Φραγκίσκου Ραγκούση κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Ειδικότερα, ο γνωστός ποινικολόγος τόνισε πως η απόδραση είναι μια πολιτική απόφαση επισημαίνοντας ότι «Η πολυετής φυλάκιση του και η ειδικές συνθήκες κρατήσεως δεν έκαμψαν τίποτα από το φρόνημα του και τη θέση του απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα…».

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού κινούνται σε δύο επίπεδα. Από τη μία λαμβάνουν καταθέσεις από τους συγγενείς του αλλά και όλα τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή ή είδαν τον 56χρονο και από την άλλη προσπαθούν μέσα από τον εντοπισμό των κινήσεων και των ενεργειών τρίτων προσώπων να φθάσουν στα ίχνη του.

Το κινητό τηλέφωνο και τα προσωπικά αντικείμενα που άφησε στο πατρικό του σπίτι στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής ο Χριστόδουλος Ξηρός εφαρμόζοντας παλαιάς… κοπής κανόνες συνομωτικότητας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ενώ ήρθε σε επαφή με την αδερφή του η οποία μετέβη στο πατρικό από τη Φλώρινα για να τον συναντήσει, τον ανιψιό του, τον πατέρα του και δυο ακόμη πρόσωπα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook