Την κλασική, δραματική ταινία «Η Νύχτα – La Notte» του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού Μικελάντζελο Αντονιόνι , παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη στις 21:30, η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου. Η ταινία, (που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ απέσπασε σωρεία βραβείων από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ιταλίας) είναι Ιταλικής παραγωγής 1961 και πρωταγωνιστούν οι Ζαν Μορό, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Μόνικα Βίτι.

Υπόθεση: Ο Τζιοβάνι και η Λίντια, ένα ζευγάρι ευκατάστατων αστών, επισκέπτονται έναν ετοιμοθάνατο φίλο και στη συνέχεια πηγαίνουν σ” ένα ανιαρό πάρτι. Καθώς η νύχτα κυλά, γίνεται όλο και πιο έντονη η απουσία επικοινωνίας ανάμεσά τους, η κόπωση και η αδιαφορία που έχει διαβρώσει τη σχέση τους. Και οι δυο τους έχουν παράλληλες κρυφές ζωές και το αδιέξοδο της σχέσης τους γεμίζει τη μεγάλη οθόνη…

«Η Νύχτα» αποτελεί το δεύτερο μέρος της άτυπης «Τριλογίας της αλλοτρίωσης», μετά την «Περιπέτεια» και πριν την «Έκλειψη» και θεωρείται από τις καλύτερες δημιουργίες του Αντονιόνι. Καλύπτει το μισό εικοσιτετράωρο της ζωής ενός ζευγαριού, που μετά από δέκα χρόνια γάμου αρχίζει να συνειδητοποιεί (με αφορμή το θάνατο ενός φίλου τους), ότι ζει μια ψεύτικη και συμβατική ζωή.

Παρουσιάζει όσα συμβαίνουν σε μια νύχτα, αλλά και στην ψυχολογική νύχτα στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι ήρωες της ταινίας, σε μια συγκεκριμένη πόλη (το Μιλάνο) και μια συγκεκριμένη εποχή (τον ανοικοδομητικό οργασμό της δεκαετίας του ’60).

Οι δυο σύζυγοι είναι απρόθυμοι να προσφέρουν στον έρωτά τους, στάσιμοι συμβιβασμένοι, αποξενωμένοι από το χώρο, Ζουν σε μια πόλη που αποπνέει ορθολογισμό και ψυχρή αφαίρεση, αντανακλώντας τα συναισθήματα τους και προσωποποιούν τις καταρρέουσες αξίες της οικογένειας και της συζυγικής πίστης,

Ο κινηματογράφος του Αντονιόνι είναι ο κινηματογράφος της μοναξιάς. Η μοναξιά μέσα στον κόσμο, η αδυναμία επικοινωνίας γενικά και η αδυναμία επικοινωνίας των δύο φύλων ειδικότερα. Δεν τον απασχολεί η μοίρα των τραγικών ηρώων, όπως τον Βισκόντι, ούτε συνδέει την τύχη τους με την κοινωνική τους τοποθέτηση, όπως κάνει ο Παζολίνι. Για τον Αντονιόνι, οι άνθρωποι είναι μόνοι απέναντι στον εαυτό τους και στον κόσμο και στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν πληγώνουν ο ένας τον άλλον.

«Η Νύχτα»είναι μία σπουδαία ψυχογραφική ταινία, όπου δεσπόζουν τα έντονα και συναισθηματικά μονοπλάνα κι η αρμονική κινηματογράφηση των ανθρώπων σε σχέση με το περιβάλλον. Ξεχωρίζουν το εξαιρετικό μοντάζ κι η φωτογραφία (με φόντο πάντα το Μιλάνο) και βεβαίως το θρυλικό κινηματογραφικό ζευγάρι Μορό-Μαστογιάνι.

Ένα κλασικό αριστούργημα, ένα διαμάντι του παγκόσμιου κινηματογράφου!!!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook