Σε συλλήψεις επιχειρηματιών μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Κοντομηνάς και στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προχώρησε η Αστυνομία μετά την έκδοση 21 ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Τα εντάλματα αφορούν στην υπόθεση των επισφαλών δανείων που δόθηκαν από το ΤΤ στο παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο 2006-2011 και τα οποία υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας για τη σύλληψη των κατηγορουμένων.
Εκτός του κ. Κοντομηνά εντάλματα εκδόθηκαν για τον κ. Κυριάκο Γριβέα, επιχειρηματία, τον πρώην πρόεδρο του Τ.Τ. Άγγελο Φιλιππίδη, τον πρώην πρόεδρο του Τ.Τ. Κλέονα Παπαδόπουλο, την Αναστασία Βάτσικα, τον Κύπριο εφοπλιστή Μιχάλη Έλληνα, τον Μάριος Βαρότση (συνελήφθη και είναι ήδη στην Ασφάλεια), οτον Κ. Σιγανό και άλλους εμπλεκομένους.

Σύμφωνα με το Zougla.gr το όνομα του κ. Κοντομηνά, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο με λοίμωξη, προσετέθη στη σχετική λίστα -σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους – κατόπιν υποδείξεως ισχυρού οικονομικού παράγοντα για καθαρά λόγους εντυπωσιασμού.
Αλλες πληροφορίες τονίζουν ότι η έρευνα έχει επεκταθεί και σε άλλες 10 τράπεζες που έδωσαν τέτοια επισφαλή δάνεια συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για την υπόθεση του επιχειρηματία Καρούζου που είναι έγκλειστος στον Κορυδαλλό. Δηλαδή, συνολικά έχουν δοθεί προβληματικά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Δικαστική κόντρα Κοντομηνά – ΤΤ

Σε ότι αφορά τη σχέση του κ. Κοντομηνά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο επιχειρηματίας δικαιώθηκε δικαστικά σε αντιδικία που είχε με το ΤΤ. Ειδικότερα όπως έγραψε στις 23/10/2013 το Euro2day \”νικητής στην αντιδικία της με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) για την από κοινού εταιρεία παροχής πιστώσεων Hellenic Post Credit βγήκε η εταιρεία ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Κοντομηνά, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Το διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο είχαν προσφύγει η ΔΕΜΚΟ και το ΤΤ αποφάνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τράπεζα θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερο τίμημα απ\’ αυτό που επιθυμούσε για την απόκτηση των μετοχών της Post Credit που η ΔΕΜΚΟ έχει στη κατοχή της. Το ακριβές τίμημα δεν μας έγινε γνωστό. Η ΔΕΜΚΟ κατήγγειλε την συμφωνία μετοχών με το ΤΤ για την Post Credit (πρώην Best Lines) αιτούμενη 59,3 εκατ. ευρώ αν το δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα παραβίασε την συμφωνία και 29,6 εκατ. ευρώ συν 3 εκατ. ποινική ρήτρα, δηλαδή 32,6 εκατ. ευρώ συνολικά, σε διαφορετική περίπτωση.

Από την δική του σκοπιά, το ΤΤ ζητούσε από το διαιτητικό δικαστήριο να πληρώσει 1 ευρώ ανα μετοχή και να επιβληθεί ρήτρα 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΜΚΟ, θεωρώντας την υπεύθυνη για την παραβίαση της συμφωνίας μετόχων.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η συμφωνία μετόχων μεταξύ ΤΤ και ΔΕΜΚΟ υπογράφτηκε την Ανοιξη του 2008 επι διοίκησης Φιλιππίδη.

Το ΤΤ κατέβαλε αρχικά ένα ποσό και συμμετείχε μετέπειτα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας το 50% της εταιρείας (τότε Best Line). Συνολικά, έβαλε πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία προέβλεπε επίσης την χρηματοδότηση της Post Credit από το ΤΤ που ξεπέρασε τα 220 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη, το ΤΤ πέρασε την κυριότητα των καρτών του στην μετέπειτα Post Credit. Επιπλέον, έδωσε στη ΔΕΜΚΟ το δικαίωμα να πουλήσει στο μέλλον τις μετοχές που είχε στη Post Credit στο ΤΤ υπό κάποιες προϋποθέσεις, π.χ. αν η εταιρεία παροχής πιστώσεων δεν έμπαινε στο Χ.Α μέσα σε λίγα χρόνια κ.τλ. Με άλλα λόγια, η ΔΕΜΚΟ είχε κάτι δηλαδή σαν put option. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τα παραπάνω δεν είχαν αναγνωριστεί στους ισολογισμούς, ώστε να γνωρίζουν οι μέτοχοι όλα τα δεδομένα\”.

nextdeal.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook