Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Τοπική Επιτροπή Νομού Ηρακλείου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη φιλοξενούν στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, μια μεγάλη έκθεση αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη. Ο τίτλος της έκθεσης «Αναφορά» είναι δάνειο από τον ίδιο τον συγγραφέα και τον τίτλο του εμβληματικού του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο».

Η έκθεση αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη ματιά σπουδαίων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον ανήσυχο στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη και δημιούργησαν έργα, που μετουσιώνουν τη ζωή και το έργο του. Η δύναμη, η πίστη, η αγάπη, το πάθος για αναζήτηση, η ανησυχία για το άγνωστο, η γη, το νερό και η φωτιά, στοιχεία, που συγκροτούν την ύλη και την ουσία αναζητούν την ισορροπία μέσα στο ίδιο το άτομο και το είναι του. Αυτή η αέναη πάλη για το ανώτερο, τη σωτηρία, την κατάκτηση του απόλυτου εμπνέει τον καλλιτέχνη, που δημιουργεί με φθαρτά στοιχεία άφθαρτα έργα.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, ώρα: 8.00 μ.μ
Διάρκεια: 13 -27 Ιανουαρίου 2014

Όπως η ίδια η επιμελήτρια της έκθεσης σχολιάζει:

«Στην Ασκητική γράφει ο ΝΚ:
Ένας έρωτας σφοδρός διαπερνάει το Σύμπαντο. Είναι σαν τον αιθέρα: σκληρότερος από ατσάλι, μαλακότερος από τον αγέρα.
Ανοίγει, διαπερνά τα πάντα, φεύγει, ξεφεύγει. Δεν αναπαύεται στη θερμή λεπτομέρεια, δε σκλαβώνεται στο αγαπημένο σώμα. Είναι ένας έρωτας στρατευμένος.

Αυτός ο έρωτας στον άνθρωπο μύθο. Στον άνθρωπο με την εμβληματική παρουσία και απουσία είναι ο σημαντικότερος λόγος στον οποίο 37 καλλιτέχνες ακούμπησαν ανίχνευσαν, περιπλανήθηκαν, άπλωσαν τα φτερά τους στα τοπία της ψυχής τους και της δικής του, με στοχασμό και ειλικρίνεια, με όλες τις ηδονές και τις οδύνες δικές τους, για να βρεθούν σ’ ένα σκαλοπάτι μιας σκάλας, που στο πρώτο της σκαλί υπάρχει ένα κτήνος, στα ενδιάμεσα σκαλοπάτια αυτοί και εμείς και στο τελευταίο της ο Θεός-άνθρωπος.
Είμαστε εδώ κι εκεί γι΄ αυτόν και για μας κι είναι ΤΙΜΗ μας».

Η πρωτοβουλία της έκθεσης ανήκει στην Τοπική Επιτροπή Νομού Ρεθύμνης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που, θέλοντας να γιορτάσει τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την έκθεση αυτή σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, τον περασμένο Οκτώβριο, με στόχο να συνεχίσει το ταξίδι της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Θεοδοσία Αργυράκη–Ασσαριωτάκη, Αντώνης Βολανάκης, Όλγα Βερυκάκη,
Νίκος Βισκαδουράκης, Βασίλης Γρατσίας, Μαρία Γρηγοριάδη, Γιώργος Γυπαράκης, Σοφία Δατσέρη, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Στέλλα Δρυγιαννάκη, Αγγελική Δουβέρη, Μαρίβα Ζαχάροφ, Κάλλη Καραδάκη, Καλλιόπη Κουκλινού, Στέλλα Κουκουλάκη, Δήμητρα Κουμαντάκη, Γιάννης Κουμεντάκης, Μαρίνα Μαραβελάκη, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κων/να Μπολιεράκη, Κώστας Παγωμένος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Μάριος Παπουτσάκης, Αναστασία Πετράκη, Κορίνα Πρεβεδουράκη, Μανώλης Σαριδάκης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Βασίλης Σολιδάκης, Γιάννης Στεφανάκις, Εύα Τζαγκαράκη, Δημήτρης Τζάνης, Βαγγέλης Τζερμιάς, Γιάννης Τζερμιάς, Ζαχαρίας Τσαμάνδουρας, Αλέξανδρος Τσίντζος, Ηλίας Χαρίσης

Ώρες επίσκεψης:
Δευτέρα – Παρασκευή 9.30-13.00 και 18.00-21.00
Σάββατο 9.30-13.30
Κυριακή κλειστά.

Η έκθεση οργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.
Χορηγός μεταφοράς: ALFA ΔΙΑΛΕΚΤΑΚΗΣ
Χορηγός: Κρασιά ΤΙΤΑΚΗΣ
Χορηγοί επικοινωνίας: Beep Productions, Μουσικό Κανάλι, ΣΚΑΪ Κρήτης, Studio 19

Περισσότερες πληροφορίες:
Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τηλ.: 2810741689, e-mail: info@κazantzakis-museum.gr.
Τοπική Επιτροπή Ν. Ηρακλείου, κα Σοφία Κανάκη, τηλ.: 6976134161, e-mail: sfkanaki@gmail.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook