Μία πρωτοφανή πεζοπορία πάνω από 129 χιλιομέτρων στα βουνά της Κρήτης, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τις εγκαταστάσεις της σχολής στην Κνωσό διοργάνωσαν «Οι φίλοι της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής», από την 1η έως τις 7 Μαΐου. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Φίλοι παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Στην προηγούμενη πεζοπορία στην Πελοπόννησο, το 2007, συγκέντρωσαν πάνω από 38.000 λίρες Αγγλίας, ποσό το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον εξοπλισμό της νέας πτέρυγας της Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα.

Στην πεζοπορία συμμετείχαν φέτος 35 άτομα: αρχαιολόγοι, ιστορικοί, φυσιοδίφες και φίλοι της Ελλάδας.

Με έκδηλο ενθουσιασμό για το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα μίλησε στο in.gr λίγο πριν την αναχώρησή της για την Κρήτη, η κυρία Fleur Ποταμιάνου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία συμμετέχει στην πεζοπορία.

Ο σκοπός της πεζοπορίας είναι διπλός: «Το πρώτο είναι ότι θέλουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για την Κνωσό, διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Το δεύτερο είναι ότι αγαπάμε πολύ την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη!»

Η Βρετανική Σχολή Αθηνών είναι Ανώτατο Ερευνητικό Ίδρυμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Ακαδημίας με στόχο την επιστημονική μελέτη όλων των όψεων του Ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από την ίδρυσή της το 1886, η Σχολή έχει πραγματοποιήσει, υπό την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πλήθος ανασκαφών σε σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως τη Σπάρτη, τη Φυλακωπή της Μήλου και την Κνωσό, όπου συνεχίζει να διατηρεί ένα Κέντρο Μελετών, που ιδρύθηκε από τον Sir Arthur Evans το 1905.

Το πρόγραμμα της πεζοπορίας είχε ως εξής:

– Ημέρα 1η (Κυριακή 1 Μαΐου)
Από το Μπαλί μέσω του Πάνορμου μέχρι την Ελεύθερνα. Σύνολο 24 χλμ.
– Ημέρα 2η (Δευτέρα 2 Μαΐου)
Από τη Νέα Ελεύθερνα στο Σπήλι μέσω της κοιλάδας του Αμαριού. Η δυσκολότερη μέρα της πεζοπορίας. Σύνολο 24χλμ. περίπου 10 ώρες.
– Ημέρα 3η (Τρίτη 3 Μαΐου)
Από το Μυξόρουμα και την Αγία Πελαγία, μέσω του Τίμιου Σταυρού, μέχρι τον Άγιο Ιωάννη. Σύνολο περίπου 19,5 χλμ.
– Ημέρα 4η (Τετάρτη 4 Μαΐου)
Από την κοιλάδα Κεφαλοπλαγιές, πορεία μέσω ενός φαραγγιού μέχρι τον κάτω Πόρο και μετά στην Αργυρούπολη. Σύνολο, περίπου 20 χλμ.
– Ημέρα 5η (Πέμπτη 5 Μαΐου)
Από την πεδιάδα του Καλλικράτη στα: Μυριοκέφαλα, Ασή Γωνιά, φαράγγι Καλλικράτη, Πατσιανό, Φραγκοκάστελο μέχρι τη Χώρα Σφακίων. Σύνολο, περίπου 22,5 χλμ.
– Ημέρα 6η (Παρασκευή 6 Μαΐου)
Από τον Άγιο Ιωάννη μέχρι το γραφικό μονοπάτι του Λουτρού. Επιστροφή με πλοίο μέχρι τη Χώρα Σφακίων. Σύνολο, περίπου 24 χλμ.
– Ημέρα 7η (Σάββατο 7 Μαΐου)
Από τη Χώρα Σφακίων με το πούλμαν μετάβαση στην Κνωσό.

Υποστήριξη
Για να υποστηρίξετε τους πεζοπόρους στην προσπάθειά τους με την κατάθεση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού, ο λογαριασμός των Φίλων της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής είναι:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
– SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA
– IBAN: GR8001101720000017260255017

In.gr/ αρχαιολογία online.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook