Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να ζητήσει δανειακές εγγυήσεις (collateral) για πιθανή επέκταση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες πολιτικές αντιστάσεις σε νέα χορήγηση βοήθειας και να αποφευχθεί η πιθανότητα της αναδιάρθρωσης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή με γνώση της κατάστασης, για ενδεχόμενη παροχή πρόσθετων κονδυλίων μπορεί να ζητηθούν εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων από πωλήσεις τέτοιων στοιχείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά τη συνάντηση του Λουξεμβούργου, προετοιμάζουν αυτή τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Πέραν των έξτρα κονδυλίων, άλλα βήματα μπορεί να είναι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρέους.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης στο Λουξεμβούργο ήταν τι θα γίνει το 2012, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναβγεί για δανεισμό στις αγορές, με την χρηματοδότηση από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ να έχει λήξει.
Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η πιθανότητα οι αγορές να παραμείνουν κλειστές, ενώ η χώρα χρειάζεται 27 δισ. ευρώ το 2012 και αντίστοιχο, ή μεγαλύτερο ποσό, το 2013.

Στο τραπέζι φέρεται να έπεσε πρόταση για δανεισμό άλλων 50-60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 – 2013, που θα ακολουθείται από αυστηρούς νέους όρους. Η πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ φέρεται να συνάντησε τις αντιρρήσεις της γερμανικής πλευράς.

Εντούτοις, στη Γερμανία φαίνεται να επανεξετάζουν την κατάσταση. \”Πρέπει να κάνουμε την ανάγκη φιλότιμο (bite the bullet)\”, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Γερμανία Νόρμπερτ Μπαρθλ.

\”Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει τον εαυτό της. Ποια είναι η εναλλακτική; Δεν θέλουμε να σπρώξουμε τα πράγματα στα άκρα, σε μια αναδιάρθρωση\”, δήλωσε ο Μπαρθλ.
Σοβαρές αντιρρήσεις διατυπώθηκαν την Κυριακή και από βρετανικής πλευράς. \”Δεν θέλουμε να λάβουμε μέρος σε μία διάσωση της Ελλάδας, μία δεύτερη διάσωση της Ελλάδας\”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν στο BBC.

\”Υπάρχουν μερικά δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα, γιατί η όλη υπόθεση, όταν η Ευρωζώνη συγκρότησε πέρυσι το πακέτο διάσωσης, ήταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε του χρόνου (το 2012) να επιστρέψει στις αγορές και να δανειστεί\”, πρόσθεσε ο Τζορτζ Όζμπορν.

Λόγω των πολιτικών δυσκολιών ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αν και παραδέχτηκε μετά το Λουξεμβούργο ότι \”η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα περαιτέρω προσαρμογής\”, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. \”Αυτό πρέπει να το δούμε αναλυτικά. Όλα θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση\”, είπε ο κ. Γιούνκερ.

news247.gr
φ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook