Ενοχλημένοι εμφανίζονται οι επιτελείς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την αποκάλυψη του Γιάννη Στουρνάρα ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν του είχαν ζητήσει να ταχθεί με τη δική τους πλευρά και να ζητήσει και εκείνος από τους Ευρωπαίους \”κούρεμα\” του ελληνικού χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, μετά τις αποκαλύψεις Στουρνάρα, προφανώς το θέμα κλείνει για το Ταμείο, το οποίο όμως θα επιμείνει στο σεβασμό του καταστατικού του, το οποίο αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η εκταμίευση δόσεων εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η συζήτηση για το \”κούρεμα\” του ελληνικού χρέους είχε ξεκινήσει από τον Μάιο του 2012 και ήταν πρωτοβουλία της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επειδή οι συνεργάτες της είχαν διαπιστώσει ότι με όλα τα σενάρια το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και πίστευαν τότε όπως και τώρα ότι το \”κούρεμα\” είναι αναγκαίο.

Η άρνηση του Γ. Στουρνάρα θυμίζει όπως φαίνεται τη στάση που κράτησε έναντι του Στρος Καν ο Γ. Παπανδρέου, όταν ο τότε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ τον είχε προτρέψει να απαιτήσει \”κούρεμα\” και του είχε υποσχεθεί πλήρη στήριξη και υποστήριξη.

Ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε ακολουθήσει την προτροπή του Στρος Καν αλλά είχε ακολουθήσει τις γερμανικές προτάσεις. Πάντως σύμφωνα με τη Citigroup εάν τότε είχε γίνει το \”κούρεμα\” το χρέος της χώρας θα είχε φτάσει το 80% με 85% του ΑΕΠ, ενώ η χώρα αντί για 110 δισ. ευρώ θα είχε δανειστεί 30 δισ. ευρώ.

megatv.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook