Πλούσιο είναι το υπέδαφος της Κύπρου, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη στο Συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας στο Χιούστον της πολιτείας Τέξας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή» ποσότητα – μαμούθ φυσικού αερίου διαθέτει η περιοχή της Κύπρου, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στο Χιούστον της πολιτείας Τέξας, στο Συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας, ο διευθυντής ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης.

Όπως τόνισε, στην περιοχή της Κύπρου υπάρχουν περίπου 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Παράλληλα, ο κ. Κασίνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με το Ισραήλ.

Ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσης των υπόλοιπων οικοπέδων, είπε, αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Με την ανεύρεση κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου, ανέφερε, η Κύπρος μπορεί να καταστεί κέντρο φυσικού αερίου στην περιοχή, αφού σίγουρα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για παραγωγή στα μέσα του 2014, και του χερσαίου τερματικού μέχρι το 2019.

Ενώπιον μιας επανάστασης

Εντυπωσιακή, όμως, ήταν και η ομιλία του Αντιπροέδρου του Διεθνούς Τμήματος της Noble Energy. Ο Τέρι Γκέρχαρντ χαρακτήρισε την Κύπρο «εξαίρετη» χώρα, η οποία βρίσκεται ενώπιον μιας επανάστασης στον τομέα του φυσικού αερίου. Είπε ότι η Noble Energy είναι πολύ ενθαρρυμένη για τις προοπτικές για την Κύπρο και η αισιοδοξία αυτή έγκειται στο γεγονός ότι έγιναν οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο Λεβιάθαν.

Αναφέρθηκε στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, λέγοντας ότι έχει τεράστιες προοπτικές και θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτό το κέντρο θα χρησιμοποιηθεί. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο, μια επανάσταση στο αρχικό της στάδιο» είπε, και σημείωσε πως αυτήν τη στιγμή, πέραν του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας, που καταναλώνει το Ισραήλ, προέρχεται από το φυσικό αέριο, με τη χώρα του να επιθυμεί να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 60%.

Κοινά συμφέροντα Ισραήλ και Κύπρου

Στην ομιλία του, ο ΓΔ του ισραηλινού Υπουργείου Εθνικών Υποδομών ανέφερε ότι η χώρα του σκέφτεται να συνεργαστεί με την Κύπρο για την από κοινού ανάπτυξη των υποδομών στην περιοχή. Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν ανησυχίες για τη συνεργασία με την Κύπρο, δεδομένης της ύπαρξης του πολιτικού προβλήματος στο νησί, ο κ. Ζέμαχ απάντησε πως με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει τον αδερφό του, δεν μπορεί να επιλέξει και τους γείτονές του, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου θα καταστεί εφικτή.

Υπενθύμισε δε ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε στο ανώτατο επίπεδο κατά την πρόσφατη επίσκεψη τού Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ και πως έγιναν επαφές αντιπροσωπιών και στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας τη σημασία και για τις δύο χώρες της Συμφωνίας για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), γεγονός που, όπως είπε, ενισχύει την εμπιστοσύνη των εταιρειών.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα Ισραήλ και Κύπρου

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook