Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κρίνει τελικά τη νομιμότητα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ το οποίο αμφισβητείται από τις τρεις αλλοδαπές εταιρείες στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να δώσει άδεια διενέργειας αθλητικών στοιχημάτων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποστείλει σχετικά προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο για το αν μπορεί να διατηρηθεί το μονοπώλιο που έχει ΟΠΑΠ να διεξάγει μόνο αυτός τυχερά παιχνίδια (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΚΙΝΟ κ.λπ.).

Οι τρεις εταιρίες Βρετανικών συμφερόντων ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και να τους επιτραπεί να στήσουν ανάλογο δίκτυο πρακτορείων με τον ΟΠΑΠ υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη μονοπωλίου αντιβαίνει στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία κατοχυρώνει την ελευθερία εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ζητεί από το Ευρωδικαστήριο γνωμοδότηση (για την περίπτωση που κρίνει πως πρέπει να σπάσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ) αν μπορούν να δοθούν άδειες σε αλλοδαπές εταιρίες και ζητεί επίσης μεταβατικό διάστημα προσαρμογής της εθνικής νομοθεσίας.

Η τελική απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί βάσει της γνωμοδότησης για το αν θα επιτρέψει ή όχι τη δραστηριοποίηση και άλλων εταιρειών που ασχολούνται με το αθλητικό στοίχημα στη χώρα μας. Ο ΟΠΑΠ πάντως έχει αναφέρει κατά το παρελθόν ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει το μονοπώλιο των τυχερών παιχνιδιών στον ΟΠΑΠ το 2000 για 20 χρόνια και για τον λόγο αυτόν ο Οργανισμός κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο 317 εκατ. ευρώ.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook